Tweede Kamer stemt renteaftrekbeperking voor vastgoedbedrijven weg: drempel van 1 miljoen blijft

Appartementen

Appartementen Foto: CNS

  • De Tweede Kamer heeft het amendement aangenomen dat de antifragmentatiemaatregel in de renteaftrekbeperking schrapt uit het Belastingplan.
  • Vastgoedbedrijven behouden daardoor de huidige drempel van 1 miljoen euro, wat ruimte biedt voor investeringen in woningbouw.
  • Het kabinet belooft wel alternatieven te onderzoeken om ongewenste belastingconstructies alsnog aan te pakken.

Naast de veelbesproken btw-verhoging gaat nog een ander kabinetsvoornemen toch niet door. De Tweede Kamer heeft met een amendement besloten om de aanscherping van de renteaftrekbeperking voor vastgoedbedrijven uit het Belastingplan 2024 te schrappen.

Dit betekent dat de huidige franchise van 1 miljoen euro blijft gelden. Het amendement kreeg voldoende steun, mede dankzij zorgen over de negatieve impact van de maatregel op de investeringscapaciteit in de woningbouwsector. Als de Eerste Kamer instemt, zal deze wijziging definitief worden, zo schrijft Vastgoed Journaal.

Het amendement van Wendy van Eijk-Nagel (VVD) en Henk Vermeer (BBB) stelt dat de antifragmentatiemaatregel – die moest voorkomen dat vastgoedlichamen hun activiteiten ‘opknippen’ om belasting te ontwijken – te veel schade zou toebrengen aan de vastgoedsector.

Volgens de indieners kwamen er uit de sector signalen “dat de antifragmentatiemaatregel de investeringscapaciteit voor het bouwen van voldoende woningen negatief beïnvloedt”.

Belastingdruk en woningbouw onder de loep

Het oorspronkelijke voorstel van minister Kaag was bedoeld om belastingontwijking via fragmentatie van vastgoedlichamen tegen te gaan. Hiermee wilde de Belastingdienst voorkomen dat vastgoedbedrijven belastingvoordeel halen door hun activiteiten over meerdere entiteiten te verdelen. Deze antifragmentatiemaatregel was geraamd om 40 miljoen euro op te leveren, voornamelijk van grote investeerders.

Toch zijn er breed gedragen zorgen dat de maatregel juist kleinere beleggers raakt en daarmee het tekort aan woningen verergert. Volgens experts zou het effect van het afbouwen van deze zogenoemde earningsstrippingmaatregel op de vastgoedsector disproportioneel zijn.

De maatregel was als een kanon gericht op een mug, waarbij vooral kleinere beleggers getroffen worden en minder kapitaal beschikbaar zou zijn voor nieuwe woningprojecten.

Met het schrappen van deze aanscherping komt het kabinet tegemoet aan de sector. “Het tegengaan van ongewenste belastingconstructies is en blijft een van de speerpunten van dit kabinet”, schrijft de minister echter wel in de appreciatie van de amendementen.

Daarnaast wordt overwogen om meer toezicht te houden op vastgoedlichamen die meerdere entiteiten gebruiken voor belastingvoordeel. Het kabinet wil in 2025 concrete voorstellen doen om dit gedrag tegen te gaan zonder de investeringscapaciteit van woningcorporaties en beleggers aan te tasten.

Wat betekent dit voor de vastgoedsector?

De beslissing van de Tweede Kamer wordt door vastgoedbedrijven positief ontvangen. Het behoud van de franchise van 1 miljoen euro geeft beleggers meer ruimte om te investeren in nieuwe projecten, wat belangrijk is gezien de grote woningnood. Tegelijkertijd blijft de onzekerheid bestaan over toekomstige maatregelen.

De bal ligt nu bij de Eerste Kamer, waar de stemming over het Belastingplan zal bepalen of deze wijziging definitief wordt.