- Uitponden blijft toenemen, mede door aflopende tijdelijke huurcontracten en strengere regelgeving.
- Het woningaanbod stijgt, maar de huurmarkt raakt verder onder druk.
- Oplossingen vragen om meer nieuwbouw en overheidsinvesteringen.
In het vierde kwartaal van 2024 is de uitponding van woningen sterk doorgezet, dat ziet de NVM.
Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door particuliere en bedrijfsmatige beleggers die hun woningen verkopen, vaak als reactie op strengere regelgeving zoals de Wet betaalbare huur, zo schrijft Overwaarde. Volgens cijfers van het Kadaster nam het aantal uitpondingen met 50 procent toe ten opzichte van een jaar eerder.
Ook nieuwbouwwoningen die oorspronkelijk voor verhuur bedoeld waren, belanden steeds vaker op de koopmarkt. Dit komt doordat ontwikkelaars moeite hebben om investeerders te vinden. Hierdoor kwamen bij NVM-makelaars in het laatste kwartaal van 2024 45.111 woningen te koop te staan, een stijging van 7.000 ten opzichte van dezelfde periode in 2023.
Uitdagingen voor huurders
Hoewel kopers profiteren van het grotere aanbod, worden huurders geconfronteerd met negatieve gevolgen. Door de uitponding krimpt de huurvoorraad, terwijl de vraag naar huurwoningen onverminderd groot blijft. Vooral de afschaffing van tijdelijke huurcontracten speelt een rol in deze verschuiving.
Met ruim 400.000 woningzoekende huishoudens in Nederland blijft de druk op zowel de koop- als de huurmarkt hoog. De huidige groei in het woningaanbod is volgens experts onvoldoende om de woningcrisis op te lossen.
De NVM benadrukt dat de uitpondgolf slechts een verschuiving van het probleem veroorzaakt.
Het extra aanbod helpt kopers, maar maakt het voor huurders juist moeilijker. Er is dringend behoefte aan structurele oplossingen, zoals een forse toename van nieuwbouw en meer overheidsinvesteringen.
De woningmarkt blijft een kwetsbaar evenwicht, waarbij elke maatregel onvermijdelijk winnaars en verliezers creƫert. Het aanpakken van het woningtekort vraagt om een integrale visie en daadkracht vanuit de overheid.