Vastgoed Belang presenteert vierpuntenplan voor eerlijke belastingdruk in box 3

Verhuizing, box 3

Verhuizing Foto: CNS

  • Vastgoed Belang pleit voor fiscale verlichting om het middenhuursegment te behouden.
  • Vier actiepunten moeten de belastingdruk voor verhuurders realistischer maken.
  • Zonder aanpassingen dreigt een verdere afname van beschikbare huurwoningen.

De huidige belastingregels voor particuliere verhuurders in box 3 zetten de beschikbaarheid van middenhuurwoningen onder druk. Volgens cijfers van het Kadaster neemt dit segment elk kwartaal af, omdat beleggers hun woningen massaal verkopen.

Belangenvereniging Vastgoed Belang waarschuwt dat zonder ingrijpen de situatie verslechtert en huurders steeds moeilijker een passende woning kunnen vinden.

Om deze negatieve spiraal te doorbreken, presenteert de belangenorganisatie een vierpuntenplan. Dit plan, dat ter sprake komt tijdens de Commissiedebatten over box 3 en de Woningbouwopgave op 19 maart, bevat maatregelen die binnen de huidige begroting kunnen worden uitgevoerd.

“Zonder ingrijpen raken de woontopafspraken, met de afspraak met Mona Keijzer om jaarlijks 100.000 beschikbare woningen toe te voegen, buiten bereik”, ziet Niek Verra, interim-voorzitter van Vastgoed Belang.

Het vierpuntenplan voor box 3

Vastgoed Belang roept het kabinet op om de volgende fiscale aanpassingen door te voeren:

  1. Kostenaftrek binnen de tegenbewijsregel
    Verhuurders moeten de mogelijkheid krijgen om kosten die zij maken voor hun verhuurde panden af te trekken. Dit voorkomt dat zij belasting betalen over een rendement dat in werkelijkheid lager uitvalt.
  2. Belasting alleen op gerealiseerde waardestijgingen
    Momenteel worden vastgoedbeleggers belast op basis van een fictief rendement, los van de werkelijke waardestijging of -daling. Vastgoed Belang pleit ervoor alleen belasting te heffen op daadwerkelijk gerealiseerde winsten, zoals gebruikelijk is bij andere vermogensbestanddelen.
  3. Geen verdere verhoging van het forfaitair rendement
    Het huidige forfaitaire rendement houdt geen rekening met de marktontwikkelingen en maakt investeren in huurwoningen steeds minder aantrekkelijk. Verdere verhoging zou de uitstroom van huurwoningen uit het middenhuursegment versnellen.
  4. Versnelde actualisering van de leegwaarderatio
    De leegwaarderatio, die bepaalt hoeveel een verhuurde woning in box 3 waard is, moet sneller worden aangepast aan de huidige marktsituatie. Dit voorkomt dat verhuurders onevenredig zwaar belast worden op basis van verouderde waarderingen.

Financiële en maatschappelijke gevolgen

Het huidige belastingregime jaagt particuliere beleggers de markt uit. Hierdoor dreigt de schatkist jaarlijks €2,5 miljard mis te lopen door de daling in belastinginkomsten en de afname van huurwoningen. Daarnaast bespaart een eerlijker belastingstelsel de overheid hoge kosten, doordat de duizenden bezwaarprocedures die momenteel lopen, grotendeels zouden verdwijnen.

Ook de uitvoeringslast bij de Belastingdienst zou afnemen. Momenteel wordt geschat dat er 1.700 extra ambtenaren nodig zijn om alle bezwaren af te handelen. Door het belastingstelsel realistischer te maken, worden deze problemen grotendeels voorkomen.

Gevolgen voor huurders en woningzoekenden

Een stabiele en toegankelijke huurmarkt is essentieel voor woningzoekenden die te veel verdienen voor een sociale huurwoning, maar geen koopwoning kunnen financieren. Vastgoed Belang benadrukt dat verhuurders en huurders in hetzelfde schuitje zitten: zonder verhuurders is er geen huuraanbod, en zonder passend aanbod kunnen huurders geen geschikte woning vinden.

Daarnaast zijn investeringen in verduurzaming van bestaande huurwoningen hard nodig.

Uit recent onderzoek blijkt dat de huidige belastingdruk deze investeringsruimte beperkt, waardoor huurders minder toegang krijgen tot energiezuinige en goed onderhouden woningen. Dit is in strijd met de bredere duurzaamheidsambities van de overheid.