- Vastgoed Belang benadrukt dat het regeerakkoord particuliere vastgoedbeleggers ontmoedigt door fiscale maatregelen en strenge regelgeving.
- Directeur Kavish Partiman pleit voor minder regels om investeringen in bestaande huurwoningen te stimuleren.
- Behoud en verduurzaming van de huidige woningvoorraad is essentieel om verdere krimp van het aanbod te voorkomen.
In het nieuwe regeerakkoord ligt, net als het voornemen van het vorige kabinet, een doel van 100.000 nieuwbouwwoningen op tafel.
Vastgoed Belang lijkt in een eerste reactie na Prinsjesdag het nieuwe kabinet niet bepaald het vuur aan de schenen te leggen, maar is wel voorzichtig kritisch op een aantal van de voorgestelde oplossingen.
Volgens directeur Public Affairs Kavish Partiman wordt de rol van particuliere beleggers onderschat. Deze groep biedt aan meer dan twee miljoen mensen een huurwoning, maar wordt beperkt door belastingdruk en strenge regelgeving.
“Het kabinet wil stappen zetten, maar door vast te houden aan contraproductief beleid, zoals erfpacht en belastingverhogingen, wordt juist de groep ontmoedigd die bijdraagt aan het beschikbaar houden van woningen,” aldus Partiman.
Toegankelijkheid van de middenhuurmarkt dreigt te verslechteren
Naast nieuwbouw moet er volgens de belangengroep meer aandacht komen voor het behoud van de bestaande huurwoningvoorraad. Fiscale beperkingen, zoals de aanscherping van de renteaftrek en de verhoging van de overdrachtsbelasting, ontmoedigen investeringen in onderhoud en verduurzaming van bestaande woningen, met name in de middenhuur.
Dit zal volgens Partiman leiden tot een verdere afname van de al krappe huurwoningvoorraad.
“Als we particuliere beleggers blijven belasten en beperken, dreigt de toegankelijkheid van de middenhuurmarkt te verslechteren. We moeten juist meer flexibiliteit bieden om het aanbod van betaalbare huurwoningen te vergroten.”
Partiman uitte ook kritiek op het gebrek aan fiscale stimulansen voor het transformeren van vastgoed zonder woonfunctie, zoals kantoorpanden, naar woningen. Dit zou volgens hem een kans zijn om het woningaanbod te vergroten zonder extra nieuwbouw.
Daarnaast vormt de aanscherping van de renteaftrek een grote zorg. Dit belemmert de financiering voor verduurzamingsprojecten, waardoor belangrijke renovaties stil komen te liggen.