Vastgoedbeleggen in Nederland: Topgemeenten en waar te vermijden

Foto:

  1. Spaarrendementen zijn laag en de aandelenmarkt is onrustig; vastgoed is een alternatief.
  2. Vastgoedbeleggen is sterk afhankelijk van locatie; Raisin heeft hier onderzoek naar gedaan.
  3. Gemeenten in de Randstad, vooral Utrecht, Almere en Haarlemmermeer, zijn het meest aantrekkelijk voor vastgoedbeleggers.

Met de huidige lage spaarrentes en een roerige aandelenmarkt zoeken veel mensen naar alternatieve beleggingsopties. Vastgoed, ondanks zijn eigen marktfluctuaties, biedt kansen. Bijzonder belangrijk hierbij is de locatie van de investering, dat schrijft Business Insider.

Uit recent onderzoek van spaarplatform Raisin blijkt dat de Randstad dominant is als het gaat om aantrekkelijke vastgoedlocaties. Uitzonderingen hierop zijn Groningen en Zwolle. Utrecht, Almere en Haarlemmermeer voeren de lijst aan. Utrecht in het bijzonder is populair vanwege de verwachte bevolkingsgroei, gecombineerd met een disbalans tussen vraag en aanbod op de woningmarkt.

Tegelijkertijd waarschuwt het onderzoek ook voor gemeenten die minder aantrekkelijk zijn voor vastgoedbeleggingen, zoals Sittard-Geleen, Heerlen en Emmen. Hier zijn factoren zoals krimp en hoge onderhoudskosten van oudere woningen van invloed. Beleggers moeten tevens rekening houden met het overheidsbeleid dat het kopen van huizen voor verhuur ontmoedigt.