- Woningcorporatie Ymere wil een sociale huurwoning terugvorderen van een vastgoedbelegger.
- De lange wachtlijsten voor sociale huurwoningen maken dergelijk gebruik onacceptabel volgens Ymere.
- Dit is een zeldzaam juridisch geschil over het volkshuisvestelijk belang versus individuele huurrechten.
Woningcorporatie Ymere heeft juridische stappen ondernomen om een sociale huurwoning in Amsterdam-Oost terug te krijgen van een huurder die inmiddels zelf meerdere woningen bezit. Daarover schrijft Nul20.
De man, die freelance-taaldocent is, voldeed bij de toewijzing in 2014 aan de voorwaarden voor sociale huur. Maar in de jaren daarna ontpopte hij zich als vastgoedbelegger met twee verhuurde woningen in Amsterdam Zuidoost.
Ymere vindt het onacceptabel dat een sociale huurwoning wordt bezet door iemand die zichzelf kan huisvesten met zijn eigen vastgoed.
De corporatie wijst op de enorme wachtlijsten in de sociale huursector – gemiddeld meer dan twaalf jaar in Groot Amsterdam – en ziet het als haar volkshuisvestelijke taak om woningen beschikbaar te maken voor mensen die daar echt afhankelijk van zijn.
‘Dringend eigen gebruik’ in unieke situatie
In deze unieke rechtszaak doet Ymere een beroep op ‘dringend eigen gebruik’, een argument dat doorgaans wordt ingezet bij renovatie- of sloopprojecten.
Volgens Ymere heeft de corporatie een plicht om woningen te reserveren voor mensen die anders geen toegang hebben tot passende huisvesting. Dit zou zwaarder wegen dan de rechten van een huurder die inmiddels een aanzienlijk vermogen heeft opgebouwd door de verhuur van eigen woningen.
De zaak kwam aan het licht door een melding van het Team Goed Verhuurderschap van de gemeente Amsterdam, dat misstanden constateerde rondom de verhuuractiviteiten van de huurder. Hierop werd Ymere geïnformeerd over de situatie.
De huurder betwist de vordering van Ymere en stelt dat hij geen wet heeft overtreden. Hij benadrukt dat hij bij de toewijzing van de woning aan alle voorwaarden voldeed en dat zijn huidige situatie niet in strijd is met het huurcontract.