- De huursector krimpt drastisch doordat eigenaren leegkomende huurwoningen verkopen.
- De huidige reguleringen hebben grote negatieve gevolgen voor de beschikbaarheid van huurwoningen.
- Vastgoeddirecteur Maarten Feilzer stelt concrete maatregelen voor om de vrije huursector te redden en de woningnood te verlichten.
De Nederlandse huurmarkt staat onder grote druk. Maarten Feilzer, managing director bij vastgoedbedrijf Zadelhoff, uit op LinkedIn zijn zorgen over de huidige ontwikkelingen die hij als een implosie van de vrije huursector omschrijft.
Volgens Feilzer hebben waarschuwingen van de Raad van State, kennisinstituten en marktpartijen niet kunnen voorkomen wat nu gaande is: eigenaren verkopen hun huurwoningen omdat ze deze niet langer tegen een dekkende huur kunnen verhuren.
Hierdoor neemt het aantal beschikbare huurwoningen drastisch af en stijgen de huren van de overgebleven woningen.
Gevolgen van de krimpende huurmarkt
De krimp van de vrije huursector heeft verstrekkende gevolgen. Zonder voldoende huurwoningen kunnen mensen moeilijker scheiden, verhuizen voor werk of studie, of als starter op eigen benen staan.
Belangrijke werkgevers zoals Booking.com, de EMA en ASML hebben moeite om buitenlandse werknemers aan te trekken en te huisvesten.
Volgens Feilzer is er maar één lange termijn oplossing: het aantrekkelijk maken van woningbouw en het versnellen van de bouw van nieuwe woningen. Echter, dit is een proces dat jaren zal duren.
Voorstellen voor behoud van de vrije huursector
Om de krimp van de vrije huursector op korte termijn te stoppen, doet Feilzer enkele concrete voorstellen:
- Tijdelijke Verhuur: Introduceer weer mogelijkheden voor tijdelijke verhuur, bijvoorbeeld voor periodes tot zes jaar. Dit sluit aan bij verschillende fases in iemands wooncarrière en kan eigenaren overtuigen hun woningen toch nog tijdelijk te verhuren.
- Beperking van het Puntensysteem: Beperk de dwingendheid van het puntensysteem tot het moment van ondertekening van het huurcontract, zodat verhuurders niet het risico lopen hun huurprijzen tijdens de huurperiode te moeten verlagen.
- Aanpassing van het Middensegment: Reguleer het middensegment op basis van de WOZ-waarde door een maximale huurprijs van 4% van de WOZ-waarde vast te stellen. Dit biedt een eerlijke en eenvoudige oplossing die zowel huurders als verhuurders ten goede komt.
- Woningdelen: Maak het mogelijk voor drie of meer mensen om een woning te delen. Onder de nieuwe reguleringen wordt dit als kamerverhuur gezien, wat onaantrekkelijk is voor verhuurders en woningdelen praktisch onmogelijk maakt.
Feilzer benadrukt dat deze aanpassingen eenvoudig in te voeren zijn en noodzakelijk om de huursector te behouden.
Het huidige beleid leidt tot een ongewenste krimp van de huurmarkt, met alle negatieve gevolgen van dien voor huurders, verhuurders en de bredere economie.
Door deze beleidsaanpassingen kan de vrije huursector weer worden gestabiliseerd en kunnen we op lange termijn werken aan een structurele oplossing voor de woningnood.