- Wethouder Dennis de Vries ziet het vertrek van particuliere verhuurders uit Utrecht en de verkoop van hun panden als een stap naar een eerlijkere woningmarkt met meer betaalbare koopwoningen.
- Het nieuwe woonbeleid streeft naar 75% betaalbare woningen in nieuwe projecten en helpt doorstroming te stimuleren via verhuispremies en seniorenvoorrang.
- De gemeente zet in op strengere handhaving en nieuwe wetgeving om misstanden zoals slecht onderhoud en uitbuiting van huurders tegen te gaan.
De Utrechtse wethouder Dennis de Vries (PvdA) laat geen traan om het vertrek van particuliere vastgoedeigenaren uit de Utrechtse woningmarkt. Hij ziet de verkoop van hun woningen eerder als een noodzakelijk gevolg van het woonbeleid dat gericht is op betaalbaarheid en betere verdeling van de schaarse ruimte, dat lezen we in het AD.
De focus van het nieuwe Utrechtse woonbeleid ligt op het realiseren van 75 procent betaalbare woningen binnen het bouwprogramma, waaronder sociale huur, middenhuur en koopwoningen tot €405.000.
De verkoop van woningen door particuliere verhuurders, kan bijdragen aan dit doel, denkt De Vries. Deze woningen worden vaak ‘betaalbare’ koopwoningen, waarmee de stad aantrekkelijker wordt voor bijvoorbeeld leraren en verpleegkundigen.
Hoewel dit beleid leidt tot verhuurders die zich terugtrekken, benadrukt De Vries dat zij vaak slechts enkele panden bezitten en niet de grote spelers in de markt zijn.
Het stadsbestuur ziet dit als een ‘correctie van de markt’ die nodig is om wonen weer betaalbaar te maken en winstbejag te verminderen.
Huurders in de knel voor het hogere doel
De wethouder erkent dat het beleid pijnlijke gevolgen kan hebben voor huurders die noodgedwongen hun woning moeten verlaten.
Toch wijst hij in de krant op het grotere doel: meer betaalbare koopwoningen en het terugdringen van misstanden op de woningmarkt. Om de situatie voor kwetsbare groepen te verbeteren, worden ook senioren geholpen met doorstroming via voorrangsregelingen en verhuispremies.
De gemeente blijft inzetten op handhaving om misstanden aan te pakken. Via meldpunten en onaangekondigde controles wordt actief toezicht gehouden op slecht onderhoud en uitbuiting door huisjesmelkers. Daarnaast biedt nieuwe landelijke wetgeving extra instrumenten om huurders te beschermen tegen hoge kosten en intimidatie.
De aanpak van de crisis op de Utrechtse woningmarkt vraagt om ingrijpende keuzes. Het stadsbestuur is vastberaden: meer betaalbare woningen en het beschermen van huurders staan centraal in de visie van De Vries.