- In het tweede kwartaal van 2024 kochten en verkochten vastgoedinvesteerders meer woningen dan in dezelfde periode een jaar eerder.
- Het aandeel van investeerders in de woningmarkt daalde licht, terwijl de activiteiten van grote bedrijfsmatige investeerders toenamen.
- Het vertrouwen van vastgoedondernemers neemt toe door een stabiliserende rente, en de huizenprijzen blijven stijgen.
Het tweede kwartaal van 2024 liet een toename zien in het aantal aankopen en verkopen van woningen door vastgoedinvesteerders, dat blijkt uit de nieuwste Sectorupdate Real Estate van ING.
Dit markeerde een herstel ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, waarin de activiteit op de vastgoedmarkt lager lag. Op 1 juli 2024 bezaten vastgoedinvesteerders 9,31% van de totale woningmarkt, wat neerkomt op 767.000 woningen. Dit percentage is iets lager dan op 1 juli 2023, toen investeerders 9,33% van de markt in handen hadden.
Opvallend is dat het aandeel van grote bedrijfsmatige investeerders in deze periode is toegenomen, terwijl het aandeel van particuliere investeerders is afgenomen. Dit weerspiegelt een veranderende dynamiek binnen de vastgoedsector, waar steeds meer grote spelers de markt domineren.
Meer verkopen dan aankopen
Volgens Sophie Kraaijeveld, Sector Banker Real Estate bij ING, geeft de toename van activiteit aan dat beleggers meer vertrouwen krijgen in het rendement van hun investeringen.
Desondanks blijft het verschil tussen het aantal verkopen en aankopen groot, waarbij vooral uitponden (het verkopen van verhuurde woningen na vertrek van huurders) een belangrijke factor is. Het aantal aankopen door vastgoedinvesteerders bevindt zich op een dieptepunt, wat volgens Kraaijeveld zorgelijk is voor de woningmarkt.
“Door nieuwbouw worden wel huurwoningen toegevoegd, maar het aandeel van investeerders in de woningvoorraad daalde het afgelopen jaar. En meer (vrije sector) huurwoningen zijn nodig voor een gezonde woningmarkt en lagere huurprijzen.”
Met Prinsjesdag in zicht, waar de overheid haar belastingplannen voor 2025 presenteert, staat de vastgoedsector voor enkele belangrijke uitdagingen. De beperking van de renteaftrek voor vastgoedlichamen (de earningsstrippingsregeling) en de overdrachtsbelasting zijn hete hangijzers.
Brancheverenigingen zoals IVBN en Neprom voerden een actieve lobby om de overdrachtsbelasting te verlagen.
Vertrouwen en prijsstijgingen
Het vertrouwen van vastgoedondernemers is in 2024 gestegen, blijkt uit de ConjunctuurEnquête Nederland (COEN) van het CBS.
Na een lange periode van pessimisme werd in juli 2024 eindelijk het ‘nulpunt’ bereikt, wat aangeeft dat het vertrouwen in de sector stabiliseert. De stabiliserende rente is een van de belangrijkste factoren achter deze positieve ontwikkeling.
Tegelijkertijd blijven de huizenprijzen stijgen. ING Research heeft zijn verwachtingen voor de prijsstijging in 2024 naar boven bijgesteld en voorziet nu een stijging van 7% tot 9%. Voor 2025 wordt een stijging van ongeveer 4% voorspeld.