Vastgoedprijzen lopen weer op, voor een gemiddeld huis moet de eigen woning-koper nu bijna een ton per jaar verdienen

Gezicht op Dordrecht

Dordrecht Foto: dassel / Pixabay

  1. Aan het einde van 2023 steeg de gemiddelde prijs van een koopwoning in Nederland naar 452.000 euro, een toename van 2% ten opzichte van het voorgaande kwartaal.
  2. Per 1 januari 2024 zijn de leennormen aangepast, met voordelen voor de aanschaf van energiezuinige woningen.
  3. Ondanks deze wijzigingen blijft een aanzienlijk jaarinkomen van 95.000 euro nodig om een gemiddelde woning te kunnen kopen.

De prijzen van woningen zitten weer in de lift, allicht goed nieuws voor diegenen die al een tijd een aantal huizen in de portfeuille hebben. Voor vastgoedbeleggers die zich genoodzaakt voelen tot uitponden zijn er ieder geval slechtere tijden denkbaar.

De Nederlandse woningmarkt heeft in het laatste kwartaal van 2023 een lichte stijging in de gemiddelde huizenprijzen laten zien, zo blijkt uit het meest recente kwartaalbericht van vastgoed-databureau Calcasa.

Met een gemiddelde koopprijs van 452.000 euro, een toename van 2% ten opzichte van het vorige kwartaal, nadert de markt het recordniveau van 463.000 euro uit het derde kwartaal van 2022.

Prijsverandering per kwartaal (bron: Calcasa, 2023 Q4 WOX kwartaalbericht)

Deze opeenvolgende kwartalen van prijsstijgingen duiden op een aanhoudende trend van waardevermeerdering in de Nederlandse vastgoedsector.

Keerzijde van deze ontwikkeling is dat huishoudens ook weer steeds meer geld moeten nemem om een woning te kunnen kopen.

Huishouden moet ton aan jaarinkomen hebben

De invoering van gewijzigde leennormen op 1 januari 2024, bedoeld om de aanschaf van energiezuinige woningen te stimuleren, markeert een significante ontwikkeling in het financieringslandschap. Onder deze nieuwe normen kunnen kopers en eigenaren meer lenen, afhankelijk van het energielabel van de woning, met extra hypotheekmogelijkheden tot 50.000 euro. Ondanks deze positieve veranderingen, blijft de noodzaak van een aanzienlijk jaarinkomen bestaan.

Woningprijs (bron: Calcasa, 2023 Q4 WOX kwartaalbericht)

Met een gemiddelde hypotheekrente van 3,75% zonder NHG en 3,25% met NHG, is voor de aankoop van een gemiddelde woning een gezinsinkomen van 95.000 euro vereist.

De betaalbaarheid van woningen varieert sterk tussen gemeenten. Aan de bovenkant van het spectrum staan traditioneel gemeenten zoals Bloemendaal, Laren en Blaricum, waar voor de aankoop van een gemiddelde woning een inkomen van meer dan 200.000 euro nodig is. Aan de andere kant van het spectrum bevinden zich Pekela, Heerlen en Kerkrade, waar een inkomen van 60.000 euro toereikend is voor de aankoop van een gemiddelde woning, hoewel dit nog steeds 34% meer is dan het modale inkomen.

De grote steden tonen ook een divers beeld, met Amsterdam als de duurste, waar een inkomen van 120.000 euro nodig is voor de aankoop van een gemiddelde woning van iets meer dan 600.000 euro. In contrast, is in Rotterdam en Enschede respectievelijk een inkomen van 81.000 euro en 71.000 euro vereist voor een vergelijkbare aankoop.

Enige verlichting door verduurzaming

Verduurzaming van de eigen woning biedt enige verlichting voor kopers, met de mogelijkheid voor een lager benodigd inkomen dankzij rentekortingen bij geldverstrekkers. Echter, de hoge huizenprijzen en rentestanden vereisen nog steeds een aanzienlijk jaarinkomen voor de aankoop van een gemiddelde woning.

Overigens, ook voor verhuurders kan verduurzaming gunstig zijn.

Ondanks de introductie van gunstigere leennormen voor de aankoop van energiezuinige woningen, is de betaalbaarheid van woningen op de Nederlandse markt nog steeds een uitdaging.

De stijgende huizenprijzen en de vereiste hoge inkomens benadrukken de noodzaak van aanzienlijke eigen inbreng en financiële planning voor potentiële huizenkopers. Met de voortdurende ontwikkelingen op de woningmarkt en de economische factoren die van invloed zijn op de betaalbaarheid, blijft het belangrijk voor kopers om goed geïnformeerd en voorbereid te zijn op hun toekomstige woningaankopen.