- Een verduurzamingsproject aan de Rotterdamse Sint Jacobsplaats strandde door onverwacht hoge erfpachtkosten van 1,42 miljoen euro.
- Erfpachtlasten belemmeren verduurzaming en onderhoud van panden in Rotterdam, terwijl de gemeente inzet op duurzaamheid en woningbouw.
- Experts vrezen dat vergelijkbare projecten door erfpacht in gevaar komen.
De bewoners van de Sint Jacobsplaats in Rotterdam wilden hun kenmerkende appartementencomplex uit 1978 volledig verduurzamen en tegelijk opknappen.
Het ambitieuze project, dat optoppen van het gebouw combineerde met verbeteringen zoals isolatie, zonnepanelen en gasloos wonen, moest een voorbeeld worden voor andere Verenigingen van Eigenaren (VvE’s). De opbrengst van nieuwe appartementen zou de verduurzaming grotendeels financieren.
Echter, de onverwacht hoge erfpachtkosten van 1,42 miljoen euro zorgden ervoor dat het project niet kon doorgaan, zo schrijft het AD/Rotterdams Dagblad.
De VvE had een bedrag van 4 ton begroot, gebaseerd op eerdere erfpachtberekeningen, maar werd overvallen door de forse stijging. “Zo’n hoog bedrag hadden we écht niet verwacht,” aldus een teleurgestelde bewoner.
Erfpacht als obstakel
Rotterdamse erfpachters zien de erfpacht steeds meer als een financiële belemmering. Hogere grondprijzen en onzekerheid over toekomstige contractverlengingen zorgen voor onrust onder bewoners. Dit leidt tot uitstel van onderhoud en verduurzaming, uit angst voor de oplopende kosten.
Volgens Adri van Grinsven van VvE Netwerk Rotterdam frustreert de erfpachtregeling de gemeentelijke doelen. “Met de opbrengst [van optoppen] kun je bestaande panden verduurzamen en je zorgt voor extra woningen. Precies wat de gemeente wil. Maar dat wordt nu gefrustreerd door de erfpachtdiscussie”.
De gemeente Rotterdam benadrukt dat zij verduurzaming stimuleert via subsidies, leningen en advies, en wees recent op de verlaging van het erfpachtcanonpercentage. Tegelijkertijd ligt de verantwoordelijkheid voor investeringen in panden volgens de gemeente primair bij VvE’s en erfpachters.
Desondanks waarschuwen experts dat het huidige beleid contraproductief is. Zonder aanpassingen dreigt erfpacht niet alleen verduurzaming te vertragen, maar ook onderhoud van woningen in de binnenstad op de lange termijn te bemoeilijken.