- Verhuurders proberen steeds vaker huurders uit hun panden te krijgen vanwege dalende rendementen, soms met een vertrekpremie ‘van tienduizenden euro’s’.
- Nieuwe regelgeving en stijgende rentelasten maken verhuren minder lucratief.
- Huurders met vaste contracten zijn goed beschermd, terwijl tijdelijke huurders kwetsbaarder zijn.
In de huidige vastgoedmarkt staan steeds meer pandeigenaren onder druk. Door stijgende rentelasten en nieuwe regelgeving wordt verhuren minder rendabel, waardoor veel beleggers op zoek gaan naar manieren om van hun huurders af te komen.
Advocatenkantoren krijgen steeds vaker verzoeken om te kijken naar mogelijkheden om huurders uit te zetten, maar vaak zonder succes, dat bericht De Telegraaf.
“Het leeft enorm onder verhuurders op dit moment”, zegt advocaat Jari Scheepers van Reijnders Advocaten in de krant. “Meestal moet ik ze echter teleurstellen: als de huurder zich netjes gedraagt, kan die gewoon blijven zitten.”
Huurcontracten onder druk
Een duidelijk voorbeeld van de gespannen situatie is de toenemende druk op huurders met tijdelijke contracten.
Verhuurders proberen op verschillende manieren huurders uit hun panden te krijgen, vaak met misleidende argumenten over nieuwe huurwetten of met constructies waarbij de resterende huurders een steeds groter deel van de huur moeten dragen.
Voor huurders met een vast contract ligt de situatie anders. Zij zijn in Nederland goed beschermd en kunnen alleen worden uitgezet onder zeer strikte voorwaarden, zoals wangedrag of dringend eigen gebruik door de verhuurder.
Oorzaken en oplossingen
De stijgende rente is een belangrijke factor achter de druk op pandeigenaren. Veel beleggers kochten panden met leningen tegen lage rentes, maar nu de rentes zijn gestegen, worden die leningen duurder.
Dit, in combinatie met de Wet Betaalbare Huur die ‘woekerprijzen’ moet tegengaan, zorgt ervoor dat verhuurders hun rendementen zien slinken.
Een uitweg die verhuurders soms proberen is het aanbieden van een ‘vertrekpremie’. Dit houdt in dat de huurder geld krijgt om vrijwillig te vertrekken, wat voor beide partijen een snelle oplossing kan bieden. De bedragen variëren sterk, maar kunnen oplopen tot tienduizenden euro’s.