Vereniging van verhuurmakelaars stelt in brief aan Mona Keijzer aanpassingen WWS voor om massale uitponding te stoppen

Mona Keijzer bij de Global Entrepreneurship Summit in 2019

Mona Keijzer bij de Global Entrepreneurship Summit in 2019 Foto: GES 2019 photo by Valerie Kuypers / Public Domain

  • De Vereniging Verhuurmakelaars Amsterdam (VVA) waarschuwt voor een drastische afname van middenhuurwoningen door de huidige vorm van het woningwaarderingsstelsel (WWS).
  • Verhuurders verkopen steeds meer woningen door onrendabele verhuur, vooral in grote steden.
  • De VVA doet concrete voorstellen aan Mona Keijzer om het WWS aan te passen, waaronder een hogere WOZ-cap en een vrijstelling van de zelfbewoningsplicht in schaarstegebieden.

Hoe je het ook wendt of keert Mona Keijzer, Minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, zal zich moeten laten op de woningmarkt die de erfenis is van haar voorgangers. Tot dusver heeft ze nog geen blijvende indruk weten te maken.

De Vereniging Verhuurmakelaars Amsterdam (VVA) heeft in een brief aan Mona Keijzer, minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, gewaarschuwd voor de negatieve effecten van de Wet betaalbare huur (pdf).

Volgens de VVA leidt de wet tot een massale uitponding van huurwoningen door particuliere beleggers, vooral in grote steden zoals Amsterdam.

Uit de Pararius huurmonitor blijkt dat het aanbod van huurwoningen in de vrije sector in het derde kwartaal van 2024 met bijna 38% is gedaald ten opzichte van een jaar eerder, terwijl het percentage huurwoningen dat te koop wordt aangeboden, stijgt. Dit heeft ernstige gevolgen voor de beschikbaarheid van middenhuurwoningen.

De VVA wijst op cijfers van Economisch Statistisch Bulletin (ESB), waaruit blijkt dat in 2023 een recordaantal van 11.700 huurwoningen is verkocht door beleggers. De huurmarkt in de grote steden, met name voor woningen met een WOZ-waarde onder de NHG-grens, wordt hierdoor steeds krapper.

Voorstellen voor aanpassing WWS

Om deze massale verkoopgolf te stoppen, stelt de VVA een aantal concrete aanpassingen aan het woningwaarderingsstelsel voor.

Eén van de belangrijkste voorstellen is het aanpassen van de huidige WOZ-cap. De VVA pleit ervoor om deze te verhogen naar minstens 50% in schaarstegebieden, of zelfs volledig af te schaffen. De huidige cap zorgt ervoor dat de locatie van een woning, een cruciaal onderdeel van de woningkwaliteit, onvoldoende wordt meegenomen in de huurprijs, wat het rendement voor verhuurders verlaagt.

Daarnaast pleit de VVA voor een aanpassing van de metrage-methodiek. Ze willen dat het gebruik van de NEN2580-standaard (gebruiksoppervlakte wonen) wordt ingevoerd in plaats van de huidige metrage van vertrekken. Deze verandering zou ervoor zorgen dat ook onderdelen zoals een hal, trapgat en overloop meetellen in de woningkwaliteit, wat recht zou doen aan de economische waarde van de woning en de kosten voor verhuurders.

Een ander belangrijk voorstel is om schaarstegebieden tijdelijk vrij te stellen van de zelfbewoningsplicht en opkoopbescherming. Dit zou beleggers opnieuw stimuleren om te investeren in huurwoningen in steden, waar nu een aanzienlijk deel van de woningen door verkoop van de markt verdwijnt.

Dringend verzoek om actie

De VVA benadrukt dat het grootste deel van het huuraanbod in de particuliere sector bestaat uit bestaande bouw.

Door de focus op het rendabel houden van nieuwbouwprojecten gaat de politiek volgens hen voorbij aan het feit dat ook de bestaande huurmarkt rendabel moet blijven om verdere krimp te voorkomen.

De verhuurmakelaars roepen de minister op om de monitoring van de Wet betaalbare huur snel af te ronden en het WWS aan te passen. Volgens hen zijn de voorgestelde wijzigingen noodzakelijk om te voorkomen dat het aanbod van middenhuurwoningen in steden verder daalt. De VVA biedt aan om de aanbevelingen persoonlijk toe te lichten en te onderbouwen met praktijkdata.

Met deze oproep hopen de verhuurmakelaars dat er snel maatregelen worden genomen om de huidige verkoopgolf te stoppen en de huurmarkt in steden zoals Amsterdam weer te stabiliseren.