Verkoopgolf staat nog maar aan het begin: 67% van de beleggers wil uitponden als de wet betaalbare huur doorgaat

Grafiek: Een meerderheid wil uitponden

Een meerderheid wil uitponden Foto: Vastgoed Insider

  • Onder invloed van de beleidsmaatregelen van minister De Jonge verkopen vastgoedbeleggers steeds meer woningen.
  • Uit een inventarisatie blijkt dat 67% van de beleggers wil uitponden als de wet betaalbare huur doorgaat.
  • Zo gaan dan uiteindelijk 367.395 woningen over van verhuur naar koop.

Onder invloed van de beleidsmaatregelen van minister De Jonge verkopen vastgoedbeleggers steeds meer woningen aan eigenaar-bewoners, zo constateerden onderzoekers op basis van Kadasterdata.

Hoe groot is de impact op de woningmarkt nu precies, als deze trend echt doorzet? Deze eerste aanzet is nog maar het begin. Uit een inventarisatie van Vastgoed Insider blijkt dat 67% van de beleggers gaat uitponden als de wet betaalbare huur doorgaat. Dat staat gelijk aan ruim 548.351 woningen in Nederland van de 3.479.558 huurwoningen die van de huurmarkt verdwijnen.

Bij elkaar zal maar liefst 71% van de lezers van Vastgoed Insider beslissen tot verkoop van het woningbezit als de wet doorgaat. Die golf is nu pas net een beetje zichtbaar en komt nog bovenop de huidige afbouw.

De respondenten bestaan uit professionals in het vastgoed, waaronder vastgoedbeleggers.

Met de piek in huizenprijzen kan het voor bezitters van vastgoed nu ook een extra aantrekkelijk moment zijn om de investering dan nu maar om te zetten. De steeds verder oplopende vastgoedwaarde vindt zijn oorsprong weer mede in het feit dat de bouw van nieuwe woningen te kort schiet

Particuliere verhuurders bezitten, als we naar het CBS kijken, 548.351 woningen. (47 procent van alle 1.166.706 niet coöperatiewoningen) Wat gaan we doen met de huurders als zo veel beleggers willen uitponden en 367.395 woningen over gaan van huur naar koop? En dit is een conservatieve inschatting, want waarschijnlijk zal élke niet-coöperatiepartij dezelfde keuze maken.

Gemiddeld wonen er 2,12 mensen per woning, dat betekent dan al snel 778.877 mensen waar we een huurwoning voor moeten gaan zoeken.

Als 67% van álle 1.166.706 niet-coöperatie zouden uitponden gaat het zelfs over 781.693 woningen met zo'n 1.657.000 mensen.

In grote steden en binnen het goedkopere segment van de huurmarkt is de verandering inmiddels duidelijk merkbaar, wat leidt tot een afname van het aantal betaalbare huurwoningen. Het doel moet zijn om het woningaanbod te laten reageren op de vraag, iets wat momenteel onvoldoende kan gebeuren.

Dit heeft als gevolg dat juist de beschikbaarheid van betaalbare huurwoningen in deze stedelijke gebieden onder druk staat.