Zo ziet het verschil in de lange en korte rente er nu uit bij vijf financiers

Foto: Samuel Raita / Unsplash

Momenteel doet zich een opvallende situatie voor op de schuldenmarkt: de rentetarieven voor langdurige, vaste termijnleningen zijn lager dan die voor kortlopende, variabele leningen.

Deze situatie, waarbij het voordelig kan uitpakken om de rente voor een langere termijn vast te zetten, is het resultaat van een omgekeerd rentebeleid.

Hoe zit dit er in de praktijk uit? Hieronder zetten we de rente-verglijkingen van vijf financiers.

Rentetarieven bij Domivest

rentetarieven (bron: Domivest, 31-12-2023)

Rentetarieven bij Solidbriq

rentetarieven (bron: Solidbriq, 31-12-2023)

Rentetarieven bij Nestr

rentetarieven (bron: Nestr, 31-12-2023)

Rentetarieven bij De Nederlandse

rentetarieven (bron: De Nederlandse, 31-12-2023)

Rentetarieven bij Casarion

rentetarieven (bron: Casarion, 31-12-2023)

Deze tarieven zijn uiteraard indicatief en alleen ter illustratie, kijk voor de actueelste tarieven bij de betreffende vastgoedfinanciers.

Hoe dat ook alweer zit met de lange en korte rente, en welk inloed dat heeft beschrijven we nog eens in ons artikel over de twee soorten tarieven. In het kort gaaat het om twee verschillende soorten van rentetarieven.

Ten eerste bestaan er – lange – tarieven gebaseerd op de Interest Rate Swap (IRS). Voor vastgoedbeleggers en huiseigenaren bestaat de betaalde rente voornamelijk uit een extra percentage bovenop de IRS. Die IRS fungeert als basis voor de kostprijs van geld bij vaste looptijdleningen, zoals die van 5 of 10 jaar.

Als er gekozen wordt voor een variabele rente, zoals de Euribor (het interbancaire tarief voor korte termijn of variabele rente), komt daar een soortgelijke toeslag bovenop, vergelijkbaar met die bij een vaste rente.

De toekomstige bewegingen van de IRS, of deze verder zal dalen of stijgen, zijn niet direct te voorspellen. Wat er nu verstandig om te doen is dus ook sterk afhankelijk van de individuele situatie en voorkeuren van de investeerder.