‘Verschil in woningwaarde wordt voor groot deel niet verklaard door energielabel’ – huizen verschillen ook op ander vlak

Amsterdam

Amsterdam Foto: camillebrogniart / Pixabay

  • Woningen met energielabel A leveren gemiddeld 55.000 euro meer op dan woningen met label G, niet 140.000 euro zoals eerder werd gesuggereerd.
  • Bouwjaar, grootte en onderhoud spelen een grote rol in het prijsverschil tussen deze woningen.
  • Brainbay berekent het werkelijke effect van een energielabel via een modelmatige waardering.

Volgens recente media-berichten zouden woningen met energielabel A gemiddeld 140.000 euro meer opbrengen dan woningen met energielabel G. Hoewel dit een opvallend verschil is, blijkt uit onderzoek van woningdatabedrijf brainbay dat het energielabel niet de enige factor is die dit bedrag verklaart.

Het werkelijke prijsverschil dat toe te schrijven is aan het energielabel ligt rond de 55.000 euro.

De eerder genoemde 140.000 euro is volgens brainbay een overschatting, omdat het geen rekening houdt met andere belangrijke factoren zoals bouwjaar, onderhoud en grootte van de woning.

Andere factoren beïnvloeden prijsverschil

Een groot deel van het prijsverschil tussen woningen met energielabel A en G komt voort uit verschillen in kenmerken. Label G-woningen hebben een mediane bouwjaar van 1933, terwijl woningen met label A gemiddeld uit 2001 stammen.

Dit betekent dat label A-woningen nieuwer en vaak moderner zijn. Daarnaast zijn woningen met label A gemiddeld 30% groter (120 m² versus 92 m²) en beter onderhouden, met een afwerkingsscore van 7,3 tegenover 5,5 voor label G.

Beeldherkenningstechnologie, toegepast op verkoopfoto’s, bevestigt dat label A-woningen doorgaans betere keukens, badkamers en woonkamers hebben dan woningen met label G. Deze kwaliteitsverschillen hebben een substantiële invloed op de verkoopprijs.

Wat is het werkelijke effect van het energielabel?

Om het werkelijke effect van een energielabel te berekenen, gebruikt Brainbay een modelmatige benadering.

Hierbij worden meer dan honderd eigenschappen van woningen meegenomen, waarbij het energielabel de enige variabele is die verandert. Uit deze analyses blijkt dat het verschil in waarde tussen een woning met label A en label G neerkomt op 55.000 euro. Dit komt neer op een waardestijging van 15,3% bij een gemiddelde verkoopprijs van 358.000 euro voor een woning met label G.

Volgens Rogier Weck, senior onderzoeker bij brainbay, toont deze analyse aan dat het energielabel wel degelijk invloed heeft op de woningwaarde, maar dat de eerder genoemde 140.000 euro een onjuist causaal verband impliceert: “‘De genoemde kloof van 140.000 euro is dus een onjuist causaal verband en schat zo de waarde van het energielabel te hoog in”.