- Het kopen van een vakantiehuis in Spanje is populair onder Nederlanders, maar strengere verhuurregels bemoeilijken het halen van hoge rendementen.
- Invloedrijke influencers wekken vaak onrealistische verwachtingen over de opbrengsten, waardoor kopers het risico lopen op financiële problemen.
- Deskundigen adviseren om samen te werken met ervaren makelaars en advocaten, en realistisch te blijven over het verhuurpotentieel.
Met de opstapelende regelgeving in Nederland is een huis in Spanje steeds meer in trek. Ook voor vastgoedbeleggers. De weg naar serieus renderend vastgoed is echter lang niet altijd recht, en de verhalen van enthousiaste influencers en ‘makelaars’ zijn niet zelden te mooi.
Nederlanders hebben de afgelopen jaren massaal vakantiehuizen gekocht in Spanje, vooral in regio’s zoals de Costa Blanca en Costa del Sol. De aantrekkingskracht van zon, zee en ontspanning is begrijpelijk, maar wie een tweede huis in Spanje aanschaft, moet tegenwoordig rekening houden met strengere regels rondom toeristische verhuur.
Voor potentiële kopers betekent dit dat hun verwachtingen rond rendement wellicht niet uitkomen. Daarvoor waarschuwde ook Vastgoed Insider al eerder.
Bovendien zorgt de hype rondom investeren in Spaanse vakantiewoningen, mede aangejaagd door influencers op platforms zoals TikTok, voor een vertekend beeld. Social media doet geloven dat het simpel is om slapend rijk te worden door je woning te verhuren, maar deskundigen waarschuwen voor te hooggespannen verwachtingen.
Daarnaast zien we steeds vaker dat toeristen klagen over de te hoog opgelopen zomerse temperaturen in landen rond de Middellandse zee. Wie een langere termijn investering overweegt, zal dus ook een afweging moeten maken over de ontwikkeling van het toerisme.
De meeste experts zijn het erover eens dat wie een tweede huis in Spanje wil kopen, dit vooral moet doen vanwege het plezier, niet om rijk te worden.
Strengere regels en lokale uitdagingen
Zo lezen we in De Telegraaf een opsomming aan drempels die zeker iets zijn om rekening mee te houden. De echte vastgoedbelegger hoeft er zich niet door te laten weerhouden, maar het is goed de risico’s te kennen.
Sinds dit jaar gelden in populaire gebieden zoals Andalusië en de Comunidad Valenciana striktere regels voor toeristische verhuur.
Zo moet een verhuurde woning voldoen aan kwaliteitseisen zoals airconditioning en verwarming, en moeten verhuurders 24 uur per dag bereikbaar zijn. Daarnaast is het gebruik van sleutelkluisjes in openbare ruimtes verboden, wat vooral bij appartementencomplexen voor problemen zorgt.
Het verkrijgen van een toeristische verhuurvergunning is niet langer eenvoudig, en licenties zijn nu persoonsgebonden en slechts vijf jaar geldig.
Misleidende informatie en de rol van influencers
Net als in mening moderne beleggingsmarkt spelen finfluencers soms een dubieuze rol. Vooral op sociale media wordt de aankoop van een vakantiehuis in Spanje neergezet als een gouden kans om snel veel geld te verdienen, ziet ook De Telegraaf.
Vastgoedexpert Marleen de Vijt van Azull ziet dat vooral jongeren hierdoor op het verkeerde been worden gezet.
Influencers stellen dat je eenvoudig meerdere panden kunt kopen en die winstgevend kunt verhuren. De realiteit is echter dat het gemiddelde vakantiehuis in Spanje slechts twaalf weken per jaar verhuurd kan worden, wat de opbrengst beperkt.
Waarom een ervaren makelaar en advocaat cruciaal zijn
Het kopen van een vakantiehuis in Spanje kan een waardevolle investering zijn, maar dan wel met de juiste verwachtingen. Ervaren makelaars zoals Patrick Kruger, die al tien jaar actief is in deze markt, benadrukken in de krant het belang van grondig onderzoek.
Kruger waarschuwt ook dat de regelgeving per stad, wijk en zelfs straat kan verschillen. Dit maakt het des te belangrijker om je goed te laten informeren door een professional die de markt door en door kent.
“Vermijd makelaars die alleen op korte termijn denken en snel willen verdienen.”