- Voor 2025 wordt verwacht dat de huurprijzen in Nederland verder zullen stijgen, voornamelijk door de aanhoudende inflatie en het woningtekort.
- Experts voorspellen een stijging van de huren in zowel de vrije sector als de sociale huurmarkt, wat druk zet op de betaalbaarheid voor huurders.
- Beleidshervormingen zijn mogelijk, maar structurele oplossingen voor het woningtekort blijven een grote uitdaging.
Het woningtekort en de aanhoudende inflatie blijven de drijvende krachten achter de verwachte stijging van huurprijzen in Nederland in 2025. De krapte op de woningmarkt zorgt ervoor dat verhuurders hogere prijzen kunnen vragen, terwijl de oplopende kosten voor energie, bouwmaterialen en onderhoud ook hun weerslag hebben op de huurprijzen.
Zowel de vrije sector als de sociale huursector zien deze ontwikkelingen tegemoet, waarbij de betaalbaarheid van woningen voor steeds meer huurders een struikelblok wordt. Eerder wees het Interdepartementaal Beleidsonderzoek (IBO) in een rapportage al op duidelijke knelpunten in de aanbodkant van de woningmarkt. De Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed Nederland (IVBN) wees eerder dit jaar ook nog op het belang van een stabiel en gunstig investeringsklimaat voor de toevoeging van nieuwe (midden)huurwoningen aan de woningmarkt.
Zonder voldoende aanbod, komt de markt bij de huidige hoge vraag hoe dan ook in de knel, zo zien we.
Vrije sector: Meer vraag, minder aanbod
In de vrije huursector, waar huren boven de liberalisatiegrens vallen, worden de prijzen doorgaans niet gereguleerd. Dit geeft verhuurders meer ruimte om prijsstijgingen door te voeren, vooral nu de vraag blijft toenemen en er weinig nieuwbouwprojecten bijkomen. Volgens het CBS stegen de huurprijzen in 2023 en 2024 gestaag door, en het huidige tekort aan nieuwbouwwoningen maakt het aannemelijk dat deze trend zich in 2025 doorzet.
Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) heeft eerder geprojecteerd dat de vraag naar nieuwe woningen in Nederland tot 2030 sterk blijft toenemen, met als gevolg hogere huren door een lage aanwas in het aanbod.
Door het gebrek aan nieuwe woningen en de stijgende kosten blijft de prijsdruk op de vrije huurmarkt in 2025 onverminderd hoog.
Sociale huur: ook stijging verwacht ondanks overheidsingrijpen
In de sociale huursector probeert de overheid prijsstijgingen te beperken, maar zelfs hier wordt een verhoging verwacht.
De Woonbond heeft aangegeven dat huurders al jaren te maken hebben met prijsstijgingen en hogere servicekosten door stijgende energieprijzen. Het Kabinet heeft weliswaar maatregelen aangekondigd om de betaalbaarheid van sociale huur te verbeteren, zoals huurverlagingen voor lagere inkomens, maar experts blijven sceptisch over de impact hiervan in de huidige markt, ziet ook de Woonbond.
Sociale huurders profiteren weliswaar van huurreguleringen, maar gezien de huidige inflatie is een stijging van 3% tot 5% in 2025 realistisch.
Invloed van inflatie en energieprijzen
Een andere factor die de huurprijzen beïnvloedt, is de aanhoudende inflatie. De energiekosten spelen hierbij een belangrijke rol. Veel verhuurders hebben de laatste jaren gekozen voor energiezuinige renovaties en verduurzamingen, wat op de lange termijn de energiekosten kan verlagen.
Echter, de renovatiekosten worden vaak doorberekend in de huurprijs. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) zijn huurders de komende jaren hierdoor vaak meer kwijt, zelfs als hun energiekosten uiteindelijk dalen.
In reactie op deze uitdagingen benadrukt het PBL de noodzaak van meer energiezuinige nieuwbouw.
Welke beleidsmaatregelen kunnen huurprijsstijgingen beperken?
De overheid staat onder druk om nieuwe maatregelen te nemen om de betaalbaarheid van woningen te waarborgen. In de troonrede van 2024 werd al aangekondigd dat de overheid in 2025 extra subsidies en investeringen wil vrijmaken voor woningbouw.
Ondanks deze ambities zijn experts het erover eens dat structurele veranderingen op korte termijn moeilijk te realiseren zijn. Zonder ingrijpende veranderingen in woningbouw en regulatie zal het huurklimaat in Nederland ook in 2025 duurder worden.
De huurprijzen in Nederland zullen naar verwachting blijven stijgen in 2025. Een combinatie van inflatie, hoge bouwkosten en het aanhoudende woningtekort blijft de prijzen opdrijven, vooral in de vrije sector.
Huurders in de sociale sector zien enige bescherming door huurregulatie, maar ook hier stijgen de kosten. Structurele oplossingen zoals nieuwbouw, verduurzaming en betere huurregulering worden noodzakelijk om de betaalbaarheid van wonen op de lange termijn te garanderen.