Verzekeraar ASR gaat door Wet betaalbare huur geen huurhuizen meer bijbouwen

Vogelhuisje met vogel

Vogelhuisje met vogel Foto: jggrz / Pixabay

  • ASR, een van de grootste verzekeraars in Nederland, stopt met de uitbreiding van zijn woningportefeuille vanwege de nieuwe Wet betaalbare huur.
  • De verzekeraar waarschuwt dat het terugtrekken van investeerders uit de huurmarkt het woningaanbod verder zal doen slinken en de bouw van nieuwe woningen zal vertragen.
  • Hoewel ASR geen nieuwe huurwoningen meer zal toevoegen, blijven andere grote beleggers zoals Vesteda en Achmea Real Estate wel investeren in de huurmarkt, ondanks de moeilijke omstandigheden.

Ondanks het aanhoudende woningtekort in Nederland, heeft verzekeraar ASR aangekondigd voorlopig geen nieuwe huurwoningen toe te voegen aan zijn portefeuille. Dat zei ASR-topman Jos Baeten bij de presentatie van de halfjaarcijfers, waarover verschillende media berichten.

De nieuwe Wet betaalbare huur, geïntroduceerd door voormalig minister Hugo de Jonge, maakt het volgens Baeten niet aantrekkelijk om extra te investeren in de huurmarkt.

Dit besluit komt op een cruciaal moment, nu de druk op de woningmarkt groter is dan ooit.

ASR vermindert in plaats van uitbreidt

ASR, een van de grootste verzekeraars in Nederland, beheert momenteel 26.000 huurwoningen, waarvan 15.000 in eigen bezit en 11.000 in samenwerking met andere investeerders.

Tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers benadrukte Baeten dat het bedrijf zijn woningportefeuille niet zal uitbreiden, en mogelijk zelfs zal verkleinen.

Het bedrijf blijft wel investeren in het onderhoud en de verbetering van de bestaande woningen in de portefeuille.

De verzekeraar vraagt in het begeleidende persbericht om meer aandacht van het kabinet voor de lange termijn.

“Financiële instellingen kunnen en willen helpen met het bouwen van betaalbare huurwoningen en het verduurzamen van bestaande woningen”, schrijft men verder. “Zo’n investering moet op termijn financieel wel haalbaar zijn”.

Gevolgen voor de woningmarkt

De beslissing van ASR staat niet op zichzelf; ook andere investeerders trekken zich terug uit de huurmarkt en brengen huurwoningen in de verkoop.

ASR waarschuwt dat deze trend kan leiden tot een verdere afname van het aantal huurwoningen, wat de huidige woningnood alleen maar zal verergeren.

“Verder maken wij ons als grote belegger in woningen aanhoudend zorgen over de ontwikkelingen op de woningmarkt”, zo schrijft de verzekeraar in het persbericht.

“De nood voor woningen is hoog en nu de Wet betaalbare huur is aangenomen zien we dat beleggers zich langzaamaan terugtrekken. Dit is problematisch voor het oplossen van dit dossier, omdat op termijn het aanbod zal krimpen.”

Bovendien remt dit terugtrekken de investeringen in de bouw van nieuwe woningen, wat het behalen van de doelstelling van de overheid om tegen 2030 honderdduizenden nieuwe woningen te realiseren, bemoeilijkt.

Niet alle grote woningbeleggers volgen het voorbeeld van ASR, zo weet omroep WNL. Vesteda en Achmea Real Estate geven aan dat zij voorlopig doorgaan met investeren in de huurmarkt, ondanks de uitdagingen die de nieuwe wetgeving met zich meebrengt. Hoewel zij de moeilijkheden erkennen, zien deze beleggers nog steeds mogelijkheden om op de huurmarkt te blijven opereren.