VN-rapporteur: ‘Nederlandse huisvestingscrisis is gevolg van falend overheidsbeleid’

Foto: congerdesign / Pixabay

De VN-rapporteur voor het recht op goede huisvesting, Balakrishnan Rajagopal, heeft tijdens een persconferentie in Den Haag de huisvestingscrisis in Nederland toegeschreven aan falend overheidsbeleid. Dat schrijft het AD.

Gedurende zijn bezoek aan Nederland, inclusief een bezoek aan de Tweebosbuurt in Rotterdam waar oudere woningen zijn gesloopt, constateerde hij dat de crisis het resultaat is van beleidsversnippering en slecht bestuur bij woningcorporaties. Ook wordt huisvesting volgens Rajagopal in Nederland niet vanuit de mensenrechten benaderd.

Rajagopal, werkzaam in opdracht van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties, zal zijn bevindingen in maart presenteren. Hij adviseert de instelling van een minister voor Wonen en het ontwikkelen van een nationaal bouwbeleid, met meer betrokkenheid van bewoners bij sloop- en nieuwbouwprocessen.

Hoewel zijn bevindingen geen directe juridische gevolgen hebben voor Nederland, vormen ze wel een duidelijke waarschuwing voor Nederlandse beleidsmakers over de huidige aanpak van de woningcrisis.