- De VNG ziet voordelen in de Wet versterking regie volkshuisvesting, maar maakt zich zorgen over verminderde gemeentelijke invloed op corporaties.
- Vooral de versoepeling van de werkgebieden van corporaties baart zorgen, omdat dit de afstand tussen gemeenten en corporaties vergroot.
- De VNG pleit voor meer instrumenten om corporaties bij te sturen op het gebied van sloop, verkoop en liberalisatie van sociale huurwoningen.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) erkent in een position paper de voordelen van de Wet versterking regie volkshuisvesting, die onder meer meer sturingsmogelijkheden biedt voor sociale woningbouw.
De wet, die op 25 september in een rondetafelgesprek wordt besproken, moet helpen het versnipperde bouwbeleid in Nederland te stroomlijnen.
Een belangrijk voordeel is dat gemeenten voortaan een verplicht percentage sociale huurwoningen moeten realiseren, met een minimum van 27%. Dit percentage, hoewel lager dan verwacht, wordt positief ontvangen door de VNG.
Toch is er ook kritiek. De VNG vreest dat de nieuwe wet de grip van gemeenten op woningcorporaties verder zal verminderen. Dat schrijft Binnenlands Bestuur.
Zorgen over invloed op corporaties
Een van de belangrijkste zorgen is dat corporaties door eigenstandig beleid gemeentelijke woningbouwplannen kunnen doorkruisen. Gemeenten zien steeds vaker dat sociale huurwoningen worden verkocht of geliberaliseerd naar het middensegment, wat indruist tegen de woonvisie van veel gemeenten.
De VNG pleit daarom voor meer instrumenten om corporaties beter te kunnen aansturen op het gebied van sloop, verkoop en liberalisatie van sociale huurwoningen.
Daarnaast baart de verruiming van het werkgebied van corporaties zorgen. Onder de nieuwe wet kunnen corporaties in een gebied opereren dat zich uitstrekt over meerdere provincies. De VNG ziet dit als een ondoordacht voorstel, omdat het de afstand tussen corporaties en lokale besturen vergroot.