VNG uit sarcastisch kritiek op vertraagde Wet regie volkshuisvesting – Kabinet beperkt in mogelijkheden door Europees zwaard van Damocles van 600 miljoen

Huurders in hun appartement

Huurders in hun appartement Foto: CNS

  • De Wet versterking regie volkshuisvesting moet op 1 juli door de Eerste Kamer zijn, maar loopt vertraging op.
  • De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt dat minister Keijzer het wetsvoorstel heeft verzwakt.
  • Er is kritiek op de verplichte sociale huurverdeling, regionale verschillen en vergunningsvrije bouwmogelijkheden.

De Wet versterking regie volkshuisvesting, bedoeld om de woningbouw in Nederland te versnellen, loopt vertraging op.

De vertraging komt mede door de val van het vorige kabinet en de wijzigingen die de nieuwe regeringscoalitie wil aanbrengen. Minister Mona Keijzer stuurde de aangepaste versie van het wetsvoorstel naar de Tweede Kamerleden, die tot begin deze week de tijd hadden om hun visie te geven.

Oorspronkelijk ingediend bij de Tweede Kamer in 2023, moet de wet wel op 1 juli dit jaar door de Eerste Kamer moeten zijn. Dit is een voorwaarde om in aanmerking te komen voor 600 miljoen euro uit een Europees coronaherstelfonds.

Het kabinet zit sowieso goed vast qua aanpassingen die in de begroting nog mogelijk zijn, ook het wijzigen van de leegwaarderatio-aanpassing  kan de Brusselse boete van 600 miljoen euro opleveren, bleek al eerder.

Kritiek op sociale huurverplichting

De VNG vindt dat Keijzer het wetsvoorstel verzwakt heeft, zo schrijft Binnenlands Bestuur nu.

De minister introduceert bijvoorbeeld een regel dat in elke woningbouwregio minimaal 30 procent van de nieuwbouw uit sociale huur moet bestaan.

Volgens de VNG biedt deze regel te weinig flexibiliteit, omdat woningbehoeftes per regio verschillen.

Daarnaast wil de VNG dat elke individuele gemeente een gemiddelde van 30 procent sociale huur haalt, terwijl het landelijk gemiddelde nu op 26 procent ligt. Minister Keijzer stelt dat gemeenten die al veel sociale huur hebben, zich moeten richten op middenhuur en koopwoningen tot 390.000 euro. Dit zou vooral grotere gemeenten met een fors bouwprogramma raken. Zij wil ook een gemiddelde per provincie.

Maar; zo kan het dan uitkomen dat kleinere gemeenten onbedoeld worden vastgezet als ze extra moeten bouwen om te compenseren voor grote gemeenten zoals Amsterdam, waar de bouw van sociale huur wordt begrensd.

Vergunningsvrije bouw en regie op ruimtelijke ordening

Minister Keijzer wil gemeenten meer vrijheid geven om buitenstedelijk te bouwen door de Ladder voor duurzame verstedelijking af te schaffen. De VNG plaatst vraagtekens bij deze keuze en vindt het opvallend dat de minister wel regie op volkshuisvesting wil voeren, maar ruimtelijke ordening minder belangrijk lijkt te vinden.

Daarnaast stelt de minister voor om mantelzorg- en familiewoningen vergunningsvrij toe te staan op bestaande kavels.

De VNG waarschuwt hier voor onduidelijkheden rondom de definitie van een ‘familiewoning’. Een mantelzorgsituatie is tijdelijk, maar familie is een breed begrip. De VNG vreest dat dit in de praktijk kan leiden tot ongecontroleerde woninguitbreiding zonder duidelijke regels.