- Verhuurders moeten de maximale huurprijzen volgens het woningwaarderingsstelsel strikt naleven en een correcte puntentelling bij nieuwe huurovereenkomsten voegen.
- Gemeenten hebben vanaf 1 januari 2025 de bevoegdheid om ambtshalve of naar aanleiding van klachten handhavend op te treden tegen te hoge huurprijzen.
- Gemeenten kunnen uiteenlopende sancties opleggen, variërend van waarschuwingen en boetes tot het in beheer nemen van verhuurde woningen bij ernstige of herhaaldelijke overtredingen.
Met de inwerkingtreding van de Wet betaalbare huur per 1 juli 2024 en de uitbreiding van de gemeentelijke handhavingsbevoegdheden per 1 januari 2025, is het voor verhuurders essentieel om scherp te zijn op de naleving van de nieuwe regels.
Om handhaving te voorkomen, moeten verhuurders onder meer zorgen voor correcte huurprijzen die passen bij het aantal WWS-punten van een woning en bij alle nieuwe huurovereenkomsten een uitdraai van de puntentelling toevoegen.
Roos de Grave, Advocaat huurrecht bij Köster Advocaten, zette de belangrijkste zaken op een rijtje in een Whitepaper.
Bij bestaande huurcontracten van woningen met 143 punten of minder zal vanaf 1 juli 2025 de huurprijs automatisch moeten worden aangepast naar het gereguleerde niveau. Ook bij huurverhogingen moeten verhuurders rekening houden met wettelijke maximumpercentages én ervoor zorgen dat de huurprijs niet boven de toepasselijke grens uitkomt.
Gemeentelijke handhaving vanaf 1 januari 2025
Hoe zit het ook alweer met die handhaving? Vanaf 1 januari 2025 kunnen gemeenten actief toezien op de naleving van de Wet betaalbare huur. Handhaving kan zowel plaatsvinden naar aanleiding van klachten van huurders als ambtshalve, dus op eigen initiatief van de gemeente.
Daarbij wordt gebruikgemaakt van een zogenaamde escalatieladder, chrijft De Grave. Die ladder begint met een waarschuwing en kan oplopen tot zware sancties zoals bestuurlijke boetes, intrekking van verhuurvergunningen en uiteindelijk inbeheername van de woning.
De ernst en frequentie van de overtredingen bepalen welke maatregel wordt ingezet. Bij lichte overtredingen krijgt een verhuurder doorgaans eerst de kans om de situatie vrijwillig te herstellen.
Bij ernstige of herhaaldelijke overtredingen kan de gemeente echter besluiten tot strenge maatregelen, waaronder het zelf beheren van de woning, het innen van huur en het uitvoeren van onderhoud.
Voorbereiding is essentieel
Om problemen te voorkomen, is het voor verhuurders cruciaal om zich tijdig voor te bereiden en zich volledig te conformeren aan de nieuwe verplichtingen.
Door proactief een correcte huurprijs te hanteren, volledige puntentellingen te verstrekken en huurverhogingen binnen de wettelijk toegestane grenzen te houden, kunnen handhavingsmaatregelen worden vermeden en blijft de verhuurpraktijk in overeenstemming met de nieuwe wetgeving.