- De Tweede Kamer keert zich tegen een versoepeling van de huurregels door minister Keijzer.
- Zowel oppositie als coalitiepartijen PVV en NSC zijn kritisch.
- Zo blijft de huidige wetgeving over maximale huurprijzen dus voorlopig ongewijzigd.
De Tweede Kamer steekt een stokje voor de plannen van minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting, BBB) om particuliere verhuurders meer ruimte te geven voor huurverhogingen. Dat schrijft het AD.
Keijzer’s voorstel om onder meer monumentale panden en appartementen zonder balkon boven de huidige maximale huurprijsgrens te laten verhuren, krijgt onvoldoende steun. Zowel coalitiepartijen PVV en NSC als een groot deel van de oppositie spreken zich uit tegen de maatregel.
Keijzer wilde met de versoepeling voorkomen dat particuliere verhuurders hun woningen blijven verkopen. Sinds de invoering van de wet Betaalbare Huur op 1 juli vorig jaar, zijn er naar schatting al zo’n dertigduizend woningen van de huurmarkt verdwenen. De minister ziet dat als een bedreiging voor het beschikbare huuraanbod en wilde verhuurders ‘meer lucht’ geven.
NSC: “Onnodig en onwenselijk”
Volgens NSC-Kamerlid Merlien Welzijn is er geen reden om de wet nu al te wijzigen. Ze wijst op het positieve effect van de verkoop van huurwoningen.
Voorheen grepen veel jongeren mis op de koopmarkt, doordat particuliere beleggers woningen opkochten om tegen hoge huren aan te bieden. Nu deze woningen opnieuw verkocht worden, blijkt uit cijfers dat juist veel jonge huizenkopers daarvan profiteren, zo zegt Welzijn althans.
Al eerder gaf ze te kennen dat wat haar betreft de minister vast zou moeten houden aan de betaalbaarheidseisen. Welzijn vond de terugtrekkende verhuurder een voorbeeld van ‘gerechtigheid’ op de markt.
Ook de PVV is kritisch. Kamerlid Jeremy Mooiman noemt het ‘onverstandig om nóg hogere huren toe te staan”’ Volgens hem is de oplossing voor de druk op de middenhuur juist het verlagen van huren.
Wet Betaalbare Huur blijft voorlopig onaangetast
Voor Keijzer is de politieke afwijzing een tegenslag. Al bij haar aantreden liet ze weten het liefst de hele wet van haar voorganger Hugo de Jonge te willen schrappen, maar dat bleek politiek onhaalbaar. Nu krijgt ze ook geen steun voor aanpassingen.
De voorstellen stonden los van de reguliere jaarlijkse huurstijgingen. Sinds januari mogen huurwoningen in het middensegment met maximaal 7,7 procent stijgen.
Voor sociale huur ligt het percentage op 5 procent vanaf juli, al is ook daarover het laatste woord in de Kamer nog niet gesproken.