Voortzetting daling nieuwbouwverkoop in derde kwartaal 2023

Een bouwvakker

Een bouwvakker Foto: Callum Hill / Unsplash

  • In het derde kwartaal van 2023 zijn er slechts 3.800 nieuwbouwwoningen verkocht, wat bijna 30% minder is dan in dezelfde periode het jaar ervoor.
  • De hoge overbruggingskosten en uitdagingen in de woningbouw, zoals moeilijke locatievinding en stikstofproblemen, ontmoedigen potentiële kopers.
  • De gemiddelde prijs van een nieuwbouwwoning lag in dit kwartaal rond de €501.000, hoewel de algemene huizenprijzen lager waren dan een jaar eerder.

De verkoop van nieuwbouwwoningen in Nederland blijft dalen. In het derde kwartaal van 2023 zijn er slechts 3.800 nieuwbouwwoningen verkocht, wat een daling van bijna 30% betekent in vergelijking met dezelfde periode in het voorgaande jaar. Deze cijfers zijn vrijgegeven door het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De totale verkoop van nieuwbouwwoningen in 2023 tot oktober was 10.463, het laagste aantal sinds de start van deze metingen acht jaar geleden. Vooral in de eerste twee kwartalen van het jaar was er een sterke afname, waarbij de verkoop van nieuwbouwwoningen zelfs halveerde. Deze neerwaartse trend is de grootste daling sinds 2015.

Een combinatie van factoren draagt bij aan deze afname, ziet Business Insider dat ook naar de cijfers keek. Ten eerste, de hogere hypotheekrente en algemene problemen in de woningbouw spelen een rol. Er worden consequent minder woningen gebouwd dan gepland door het demissionair kabinet. De zoektocht naar geschikte bouwlocaties is uitdagend, en de stikstofproblematiek maakt het verkrijgen van milieuvergunningen moeilijk.

Daarnaast worden potentiële kopers afgeschrikt door hoge overbruggingskosten. Volgens de makelaarsvereniging NVM moeten kopers van nieuwbouwwoningen vaak tienduizenden euro’s extra betalen om de periode tot de oplevering van hun woning te overbruggen.

Qua prijsstelling was een nieuwbouwwoning in het derde kwartaal gemiddeld bijna €501.000 waard. Dit ligt in lijn met de algemene trend dat de huizenprijzen, ondanks de hoge prijzen voor nieuwbouw, over het algemeen lager lagen dan een jaar eerder.

Deze ontwikkelingen weerspiegelen de voortdurende uitdagingen in de Nederlandse woningbouw en vastgoedmarkt, en onderstrepen de noodzaak voor effectieve maatregelen om de bouw van nieuwe woningen te stimuleren en toegankelijk te maken voor een breder publiek.

Elise Aitink

Esther is een van de founders van de Vastgoedfabriek. Onder dit label vallen de volgende bedrijven: Max Rental, Fortus Vastgoedfondsen en Cube Investment. Met deze bedrijven beheert ze ruim 1100 woningen in de regio Rotterdam en Den Haag, bezit ze 116 eenheden die allemaal zelf her-ontwikkeld zijn en faciliteert ze vastgoedfondsen voor investeerders die liever indirect in vastgoed investeren. Ook host ze een succesvolle podcast met ruim 200.000 unieke downloads.