Investables: Gemengde vooruitzichten in vastgoedsector voor eerste helft 2024

Huis

Huis Foto: Clem Onojeghuo / Unsplash

  • Vastgoedbeleggers melden een stabiel aanbodvolume, met uitzondering van een significante stijging in de woningmarkt.
  • Er is een duidelijke afname in de verwachting van stijgende bruto aanvangsrendementen, van 70% naar 36%.
  • Beleggers verwachten een grotere toename in beleggingsvolume in winkels en woningen, terwijl kantorentransacties minder populair zijn.

Uit recent onderzoek van vastgoedadvieskantoor Investables blijkt dat het aanbodvolume in de vastgoedmarkt redelijk stabiel blijft in de eerste helft van 2024, met een noemenswaardige stijging enkel in de woningsector.

Interessant is de verschuiving in de verwachtingen van beleggers: waar zes maanden geleden nog 70% van de respondenten een stijging in bruto aanvangsrendementen verwachtte, is dat percentage nu gedaald naar 36%. Bijna een kwart verwacht zelfs een daling in de komende periode.

Wat betreft beleggingsvolumes, wordt de grootste groei verwacht in de sectoren winkels en woningen. Daarentegen zijn de verwachtingen voor kantorentransacties aanzienlijk lager dan een halfjaar geleden. Dit duidt op veranderende prioriteiten en kansen binnen de vastgoedmarkt.

Verwacht beleggingsvolume H1 2024, bron: Investables

Het sentiment over de ontwikkeling van de financieringsvoorwaarden is enigszins verbeterd, met 63% van de respondenten die achteruitgang ziet, vergeleken met meer dan 90% eerder. De risicoperceptie is licht gestegen, met een gemiddelde score van 6,2 op een schaal van 10.

Als belangrijkste risicofactoren worden de onvoorspelbaarheid van de ruimtemarkten, renteontwikkelingen en overheidsregulering aangewezen.