Waar gaat het heen met de hypotheekrentes?

Kerkdriel

Kerkdriel Foto: Richard van Haag / Unsplash

  • De ECB heeft aangekondigd haar rentetarieven te verlagen, maar verdere verlagingen zijn minder waarschijnlijk.
  • Inflatie in zowel Europa als de VS beïnvloedt de verwachtingen rondom (verdere) renteverlagingen.
  • Prognoses suggereren dat de 10-jaars rente en daarmee ook de hypotheekrentes kunnen dalen tegen het einde van het jaar.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft aangekondigd haar belangrijkste rentetarieven met ingang van volgende week te verlagen.

Deze stap was eerder al verwacht, maar de timing en omvang van de verlaging roepen gemengde reacties op. Eerder werd gedacht dat de ECB vlak voor de zomer een reeks renteverlagingen zou beginnen, maar nu lijkt het erop dat deze renteverlaging geen eerste stap is in een reeks, maar een enige stap zal zijn.

Invloed van inflatie

De verwachtingen rondom verdere renteverlagingen zijn getemperd door nieuwe inflatiecijfers. Deze week bleek de inflatie hoger uit te komen dan verwacht, wat de kans op verdere renteverlagingen door de ECB verkleint.

De Amerikaanse inflatie speelt ook een belangrijke rol. In de Verenigde Staten blijft de inflatie hardnekkig, waardoor de Amerikaanse centrale bank mogelijk langer moet wachten met het verlagen van de rente.

Dit houdt de Amerikaanse lange rente hoog, wat op zijn beurt de Europese lange rente omhoog trekt, zo ziet ABN AMRO.

Prognoses voor de lange rente

Toen de eerste tekenen van afzwakkende inflatie zichtbaar werden, begon de 10-jaars rente te dalen. In december, toen er nog hoop was op een snelle renteverlaging door de ECB, tikte de 10-jaars staatsrente even 2,2% aan. Dit optimisme verdween echter snel, waardoor de 10-jaars rente tijdelijk weer opliep naar 2,9%.

Desondanks zijn er nog steeds verwachtingen dat de lange rentes kunnen dalen zodra de ECB haar rentetarieven verlaagt en er meer zicht is op renteverlagingen in de Verenigde Staten.

Volgens huidige prognoses zal de 10-jaars rente op Nederlandse overheidsleningen dalen naar 2,2% eind dit jaar.

In lijn hiermee zullen ook de hypotheekrentes met een lange rentevaste periode een vergelijkbare daling laten zien, zij het met enige vertraging.

Elise Aitink

Esther is een van de founders van de Vastgoedfabriek. Onder dit label vallen de volgende bedrijven: Max Rental, Fortus Vastgoedfondsen en Cube Investment. Met deze bedrijven beheert ze ruim 1100 woningen in de regio Rotterdam en Den Haag, bezit ze 116 eenheden die allemaal zelf her-ontwikkeld zijn en faciliteert ze vastgoedfondsen voor investeerders die liever indirect in vastgoed investeren. Ook host ze een succesvolle podcast met ruim 200.000 unieke downloads.