Wanhopige huurder: ‘Als je zoveel druk voelt, denk je niet meer logisch na’

Appartementen

Appartementen Foto: CNS

  • Schimmige huursites misleiden woningzoekenden met betaalde abonnementen, vaak zonder actueel of bruikbaar aanbod.
  • Woningzoekenden verspillen honderden euro’s door misleiding, terwijl het aanbod vaak gratis op andere platforms te vinden is.
  • De Woonbond pleit voor een betrouwbaar, gratis platform met transparante informatie over beschikbare huurwoningen.

De krapte op de Nederlandse huurmarkt heeft geleid tot een wildgroei aan schimmige huursites. Deze websites lokken woningzoekenden met aantrekkelijke beloftes, zoals “Vind je ideale huurwoning in weken in plaats van maanden.”

In werkelijkheid blijken veel van deze sites oude of incorrecte informatie te bieden, waarvoor gebruikers hoge abonnementskosten betalen. Daarover schrijft het Brabants Dagblad.

Tegenover het dagblad doen huizenzoekers hun verhaal. Een broer en zus gaven in hun wanhoop gaven bijna 400 euro uit aan meerdere huursites. ‘Als je zoveel druk voelt, denk je niet meer logisch na,’ vertellen zij. Uiteindelijk leverde geen enkele site een bezichtiging op.

Misleiding en frustratie

De problemen met deze huursites zijn legio. Woningen blijken al jaren verhuurd, staan in verkeerde woonplaatsen vermeld, of zijn zelfs volledig verzonnen. “Ik krijg mensen aan de lijn die dan vragen naar een woning die wij al jaren geleden hebben verhuurd”, zegt Quin Tijssen van makelaarskantoor Living In Holland.

Volgens Mathijs ten Broeke van de Woonbond zijn woningzoekenden in een krappe markt bijzonder kwetsbaar voor dit soort praktijken. “De overheid zal moeten handhaven op misbruik”, stelt hij, maar zonder structurele investeringen in betaalbare woningen blijft dit symptoombestrijding.

De Consumentenbond bevestigt dat veel huursites consumenten misleiden met onduidelijke beloftes. Hoewel de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op de hoogte is, blijft actie uit door een gebrek aan capaciteit.

Experts pleiten voor een transparanter alternatief. Een centraal, gratis platform met actuele informatie zou volgens hen een einde kunnen maken aan de wildgroei van misleidende platforms. “Deze sites vervullen geen behoefte van woningzoekenden, maar vullen slechts de portemonnee van de bedrijven die hierachter zitten”, aldus Ten Broeke.

Tot die tijd geldt de gouden regel van Pararius-directeur Jasper de Groot: “Kijk of je snel een telefoonnummer kunt vinden. Zo niet, schrijf je dan niet in, want dit betekent dat er geen team van echt betrokken mensen voor je klaarstaat”.