Wat betekenen de nieuwe regels voor servicekosten voor verhuurders?

Mensen in een appartement

Mensen in een appartement Foto: CNS


  • Verhuurders krijgen te maken met een lijst van toegestane servicekosten.
  • Het voorschot en de afrekening worden strenger gereguleerd en controleerbaarder.
  • De wetswijziging versterkt de positie van huurders en vereenvoudigt handhaving.

De Tweede Kamer heeft ingestemd met duidelijkere regels voor servicekosten, zo schrijft het Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.

Verhuurders moeten zich houden aan een nieuwe, limitatieve lijst van toegestane servicekosten. Daarmee komt een einde aan onduidelijkheid over welke kosten wel en niet doorberekend mogen worden aan huurders. Het voorstel moet nu nog goedgekeurd worden door de Eerste Kamer.

Servicekosten zijn aanvullende kosten bovenop de kale huur en hebben direct verband met het woongebruik, zoals schoonmaak van gemeenschappelijke ruimten of inzet van een huismeester. Kosten voor faciliteiten als een fitnessruimte of zwembad vallen daar expliciet niet onder.

Wat verandert er bij de modernisering servicekosten?

De wetswijziging brengt een aantal ingrijpende veranderingen met zich mee. Belangrijkste is de invoering van een limitatieve lijst: een gesloten opsomming van kostenposten die nog als servicekosten mogen worden gerekend. Alles wat niet op de lijst staat, is dus per definitie niet toegestaan.

Daarnaast worden voor bepaalde kosten standaardformules ingevoerd om discussie over hoogte en redelijkheid te voorkomen.

De wet stelt ook nadrukkelijk dat servicekosten daadwerkelijke kosten moeten zijn, zonder winstoogmerk voor de verhuurder.

Wat verandert er concreet?

  • Limitatieve lijst van servicekosten: In het Besluit servicekosten wordt een lijst opgenomen met categorieën die als servicekosten in rekening mogen worden gebracht.
  • Vaste formules en berekeningen: Voor bepaalde kosten komen standaardformules. Dit zorgt voor eenvoud en minder discussie over de hoogte van de bedragen.
  • Kosten zonder winst: De wet benadrukt dat servicekosten de daadwerkelijke, redelijke kosten moeten zijn. Verhuurders mogen hier geen winst op maken.
  • Voorschot eenvoudiger te toetsen: Huurders krijgen meer mogelijkheden om te laten controleren of het maandelijkse voorschot realistisch is.
  • Collectieve uitspraak bij de Huurcommissie: Huurders van eenzelfde verhuurder kunnen gezamenlijk een verzoek indienen bij de Huurcommissie. Dit maakt het eenvoudiger om misstanden aan te kaarten.

Meer controle, minder conflict

Voor huurders wordt het eenvoudiger om het maandelijkse voorschot op servicekosten te laten toetsen. Bovendien kunnen zij voortaan als groep naar de Huurcommissie stappen wanneer zij vermoeden dat er onterechte kosten in rekening zijn gebracht.

Dat is met name een versterking voor bewoners van complexen die worden beheerd door grotere verhuurders.

Dat de nood aan duidelijkheid hoog is, blijkt uit cijfers van de Huurcommissie: in 2023 nam het aantal zaken over servicekosten met 60% toe tot ruim 3.800. Gemeenten, die sinds juli 2023 bevoegd zijn om te handhaven op onjuiste kosten, krijgen met de wetswijziging betere middelen in handen.

Wat betekent dit voor verhuurders?

Voor verhuurders is het zaak hun administratie en dienstverlening goed tegen het licht te houden.

Kosten die niet op de nieuwe lijst staan, mogen niet meer worden doorbelast. Transparantie en correcte afrekeningen zijn essentieel. De aangepaste wet biedt duidelijke spelregels, maar vraagt ook om naleving en aanpassing van bestaande werkwijzen.