- Een kabinetsval brengt politieke stilstand, waardoor lopende dossiers zoals de evaluatie van de Wet betaalbare huur of belastingmaatregelen rond box 3 mogelijk vertraging oplopen of zelfs volledig stilvallen.
- Vastgoedbeleggers worden geconfronteerd met onzekerheid over toekomstige beleidsrichtingen.
- De verkiezingen kunnen leiden tot een verschuiving in beleid, afhankelijk van de samenstelling van het nieuwe kabinet, maar ook een nieuw kabinet zal zich nog moeten vormen naar bestaand beleid.
Wat betekent een kabinetsval nu direct voor de vastgoedbelegger en de huizenmarkt als geheel?
In de eerste plaats natuurlijk de achilleshiel van elk plan: meer onzekerheid.
Concreet: voelt de Eerste Kamer zich straks nog gehouden aan nu toegezegde afspraken. En wat gebeurt er bijvoorbeeld met de toegezegde evaluatie van de Wet betaalbare huur, laat staan met de opvolging van die evaluatie?
Het spel daaromheen werd al steeds onzekerder, maar het is nu nog maar de vraag of er iets terecht kan komen van de eerdere toezeggingen van – nu demissionair – minister Mona Keijzer.
Rond box 3 ligt er ook nog een fors dossier dat dringend de aandacht behoeft van staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen en de Kamer. Het wetsvoorstel voor een nieuw stelsel in box 3 is ook pas eind mei ingediend bij de Tweede Kamer, hoe er nu doorgepakt kan worden op dat gebied is uiteraard ook direct onzekerder geworden.
De val van het kabinet: onzekerheid voor vastgoedbeleggers
De val van een kabinet brengt vaak politieke onzekerheid met zich mee, en dat heeft directe gevolgen voor vastgoedbeleggers.
Lopende beleidsdossiers, zoals hervormingen in de woningmarkt en belastingmaatregelen, kunnen hierdoor vertraging oplopen of zelfs helemaal van tafel verdwijnen. Denk bijvoorbeeld aan plannen rondom de renteaftrekbeperking of strengere reguleringen in de vrije huursector.
Vastgoedbeleggers moeten rekening houden met een periode van stilstand in beleidsvorming, terwijl marktfactoren zoals stijgende rente en bouwkosten blijven drukken op investeringen.
En wat dan?
Het ligt in de lijn der verwachting dat meer kiezers zich zullen uitspreken voor de herevaluatie van meer regulering. Van de andere kant zagen we dat ook het Kabinet Schoof niet onder maatregelen uitkwam die de markt pijn doen, het valt dus nog maar te bezien wat de uiteindelijke gevolgen zijn.
Daarnaast ontstaat er na de val van een kabinet vaak een nieuwe dynamiek in verkiezingstijd. Partijen met verschillende visies op de woningmarkt kunnen nieuwe prioriteiten naar voren brengen, zoals meer regulering van de vrije sector of een herziening van belastingvoordelen voor beleggers.
Voor vastgoedbeleggers betekent dit dat de lange termijnplanning moeilijker wordt.
Of het politieke landschap na de verkiezingen een meer investeringsvriendelijk of juist restrictiever klimaat schept, zal grotendeels afhangen van de samenstelling van het nieuwe kabinet en de eventuele coalitieakkoorden.