Wat kun je doen als je een vermoeden van woonfraude hebt?

Illustratie: Huizen onder een vergrootglas

Huizen onder een vergrootglas Foto: TierraMallorca / Pixabay

  • Bij een vermoeden van woonfraude kun je een particulier recherchebureau inschakelen voor professioneel onderzoek.
  • De opsporing van woonfraude bestaat uit verschillende stappen, zoals observatie en buurtonderzoek.
  • Het verzamelen van bewijsmateriaal is essentieel om succesvol actie te ondernemen, vooral in gerechtelijke procedures.

Woonfraude treedt op wanneer huurders hun woning niet gebruiken volgens de voorwaarden van hun huurovereenkomst.

Dit kan onder andere betekenen dat de woning wordt onderverhuurd zonder toestemming van de verhuurder of dat de hoofdhuurder er niet daadwerkelijk woont. Deze vorm van fraude is schadelijk voor zowel verhuurders als de woningmarkt, omdat het leidt tot oneigenlijk gebruik van schaarse woonruimte.

Wanneer je vermoedt dat er sprake is van woonfraude, is het belangrijk om snel en zorgvuldig actie te ondernemen. PSG Recherche schrijft in een whitepaper wat je precies zou kunnen doen.

Een professioneel onderzoek kan niet alleen de verdenking bevestigen, maar ook dienen als juridisch bewijs.

Wat kun je doen bij vermoeden van woonfraude?

Als verhuurder kun je zelf verschillende signalen in de gaten houden, zoals:

  • Ongebruikelijke activiteit rond de woning.
  • De aanwezigheid van andere personen dan de huurder.
  • Klachten van buren over overlast of ongebruikelijke gedragingen.

Maar zonder concreet bewijs is het moeilijk om stappen te ondernemen. In dit geval kun je overwegen om een professioneel particulier recherchebureau in te schakelen. Dit bureau kan een grondig onderzoek uitvoeren dat bestaat uit:

1. Achtergrondonderzoek

Dit is vaak de eerste stap in een onderzoek naar woonfraude. Hierbij worden verschillende openbare en gesloten bronnen geraadpleegd, zoals het Kadaster, de Kamer van Koophandel en sociale media.

2. Observatie

Vervolgens kan er observatie plaatsvinden, zowel dynamisch als statisch. Bij dynamische observatie wordt gekeken naar de activiteit rond het huuradres, zoals de aanwezigheid van verschillende personen of ongebruikelijke bezoekers.

3. Buurtonderzoek en interviews

Om een compleet beeld te krijgen van de situatie, kunnen de onderzoekers buurtbewoners interviewen. Ook kunnen getuigen worden gehoord en indien nodig wordt de huurder zelf geconfronteerd met de bevindingen.

Juridische stappen en bewijslast

Na het onderzoek wordt een rapport opgesteld met daarin de verzamelde bewijzen en een conclusie. Dit rapport kan vervolgens worden gebruikt in een rechtszaak.

Het is belangrijk om te weten dat rechters vaak niet alleen willen zien dat er sprake is van onderhuur, maar ook bewijs willen dat de hoofdhuurder niet daadwerkelijk in de woning verblijft.

Bij woonfraude is het dus essentieel om bewijzen te verzamelen die kunnen standhouden in een juridische procedure.