Weg lijkt vrij voor eerste renteverlaging ECB

ECB gebouw

ECB gebouw Foto: Finn Protzmann / Unsplash

  • Steeds meer bestuursleden van de Europese Centrale Bank (ECB) staan positief tegenover renteverlagingen.
  • Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, sluit zich aan bij deze optimistische kijk.
  • De timing en omvang van de renteverlaging hangen af van nieuwe inflatiegegevens.

In de afgelopen weken is er een toenemende steun ontstaan binnen de Europese Centrale Bank (ECB) voor het idee om de rente te verlagen.

Deze ontwikkeling is significant omdat het wijst op een mogelijke verschuiving in het monetaire beleid van de ECB, die momenteel een restrictieve koers volgt om de inflatie onder controle te krijgen.

De Nederlandse centralebankpresident Klaas Knot heeft zich ook bij de voorstanders van een renteverlaging gevoegd, schrijft Business Insider. Tijdens een toespraak in Londen gaf hij aan dat de ECB binnenkort “de voet geleidelijk van de rem” kan halen in de strijd tegen hoge inflatie. Knot benadrukte het groeiende vertrouwen binnen de ECB dat de inflatie op tijd zal terugkeren naar de doelstelling van de bank.

Veranderende dynamiek binnen de ECB

Op een conferentie verklaarde Knot: “We hebben er steeds meer vertrouwen in dat de inflatie op tijd terugkeert richting de doelstelling”. Deze uitspraak geeft aan dat de ECB mogelijk klaar is om haar beleid aan te passen, afhankelijk van nieuwe inflatiegegevens.

De precieze timing, snelheid en schaal van eventuele renteverlagingen blijven echter afhankelijk van de nieuwste economische data.

De verwachting is dat de ECB de leenkosten bij de komende rentevergadering volgende week zal verlagen. Deze verwachting werd versterkt door uitspraken van de gouverneur van de centrale bank van Italië, Fabio Panetta, die afgelopen weekend aangaf dat de omstandigheden gunstig zijn voor een renteverlaging.

Panetta’s opmerking weerspiegelt een bredere consensus binnen de ECB dat de tijd rijp is voor een verandering van koers.