- De Wet Betaalbare Huur leidt ertoe dat verhuurders woningen verkopen in plaats van huurprijzen te verlagen, waardoor huurders hun huis moeten verlaten.
- Het aantal beschikbare huurwoningen in Amsterdam krimpt, vooral in het middensegment, door de verkoop van woningen door verhuurders.
- Woningdelers ondervinden grote moeilijkheden bij het vinden van nieuwe woonruimte en moeten soms zelfs doen alsof ze een stel zijn om te kunnen huren.
De Wet Betaalbare Huur, sinds 1 juli 2024 van kracht, zou Nederlanders moeten beschermen tegen hoge huurprijzen. Maar is dat wel zo?
AT5 beschrijft de situatie aan de hand van twee huurders, Coen en Hidde, twee jongvolwassen huisgenoten in de Amsterdamse Jordaan. Voor hen heeft de wet een averechts effect. Door de nieuwe regelgeving besluit hun verhuurder hun woning te verkopen in plaats van de huur te verlagen, waardoor zij nu hun huis moeten verlaten.
Minder huurwoningen beschikbaar
De situatie van Coen en Hidde staat niet op zichzelf. Steeds meer huurwoningen in Amsterdam worden verkocht door verhuurders die niet meer willen voldoen aan de nieuwe regels. Dit zorgt voor een kleiner huuraanbod, vooral in het middensegment waar de wet zich op richt.
Hoewel de wet bedoeld is om huurprijzen te reguleren, kampen woningdelers nu met beperkte opties. Het vinden van een nieuwe woning blijkt lastig, en de druk om creatieve oplossingen te zoeken, zoals doen alsof ze een stel zijn, groeit. Hun zoektocht naar een nieuwe woonruimte gaat voorlopig door.