Wet betaalbare huur krijgt waarschijnlijk steun van de Eerste Kamer, dankzij de PVV

Jongeren

Jongeren Foto: CNS

  • De Wet Betaalbare Huur krijgt waarschijnlijk steun van de Eerste Kamer, dankzij een wijziging in de standpunten van de PVV.
  • De wet beoogt om de hoge huurprijzen in de vrije sector aan banden te leggen door een nieuw puntenstelsel in te voeren.
  • Tegenstanders, waaronder VVD en BBB, vrezen dat de wet een averechts effect zal hebben op het aanbod van huurwoningen.

De Wet Betaalbare Huur, bedoeld om de hoge huurprijzen in de vrije sector te reguleren, is een stap dichter bij daadwerkelijke realisatie.

Nadat de Tweede Kamer de wet eerder al steunde, lijkt nu ook een meerderheid in de Eerste Kamer positief gestemd, zo schrijft De Volkskrant.

De wet, voorgesteld door demissionair minister voor Volkshuisvesting Hugo de Jonge (CDA), kan mogelijk nog vóór zijn vertrek worden aangenomen. Dit werd duidelijk nadat PVV-senator Alexander Van Hattem zich positief uitsprak over de wet.

Invoering van een nnieuw puntenstelsel

Het doel van de wet is om de “exorbitant hoge huurprijzen” in steden aan banden te leggen. De wet introduceert een nieuw puntenstelsel voor het middensegment, vergelijkbaar met dat voor sociale huurwoningen. De bovengrens voor middenhuur wordt €1123 per maand. Volgens het ministerie zullen bewoners van ongeveer 300.000 huurwoningen profiteren van een lagere huurprijs, gemiddeld €190 minder per maand.

Ondanks de steun van de PVV en de mogelijke goedkeuring van de Eerste Kamer, is er groot verzet vanuit de bouw- en verhuursector, evenals vanuit politieke partijen zoals de VVD en BBB.

Zij vrezen ernstige averechtse effecten, waaronder een afname van het aantal beschikbare huurwoningen. Veel verhuurders overwegen hun panden te verkopen omdat ze verwachten dat de nieuwe regelgeving hun huurinkomsten onvoldoende zal maken.

Toekomstige uitdagingen en maatregelen

PVV-senator Van Hattem erkent de zorgen over een mogelijk tekort aan huurwoningen, zo lezen we nu in de krant.

Hij benadrukt dat de nieuwe minister van Volkshuisvesting niet alleen huurprijzen moet reguleren, maar ook moet zorgen voor een toename van het aantal huurwoningen. Van Hattem wijst tevens op de noodzaak om de woningmarkt niet verder te belasten door “massale immigratiegroei.”

Het nieuwe kabinet, bestaande uit PVV, VVD, NSC en BBB, zal vooralsnog niets veranderen aan de geplande invoering van de huurwet.

Eind april spraken alle nieuw gekozen Tweede Kamerleden zich al uit over de wet, waarbij PVV en NSC samen met de oppositie een meerderheid vormden voor de invoering van de Wet Betaalbare Huur.