Wet betaalbare huur: sommige huren van sociale huurwoningen kunnen juist omhoog door WWS-aanpassing

Amsterdam

Amsterdam Foto: 0805edwin / pixabay

  • De Wet Betaalbare Huur, per 1 juli 2024 ingevoerd, reguleert nu ook middenhuurwoningen, maar kan paradoxaal genoeg ook huurverhogingen veroorzaken.
  • Door aanpassingen in het woningwaarderingsstelsel (WWS), waarbij de WOZ-cap nu hoger ligt, kunnen sociale huurwoningen meer punten krijgen, en dus een hogere maximale huur.
  • En… er zijn meer ‘instinkers’ in het nieuwe WWS.

De Wet Betaalbare Huur, die per 1 juli 2024 van kracht is geworden, introduceert nieuwe regels die een groot deel van de Nederlandse huurmarkt beïnvloeden.

De wet voegt een nieuwe categorie gereguleerde middenhuurwoningen toe en stelt een maximumhuur van 1.157,95 euro vast voor woningen tot en met 186 WWS-punten. Dit zorgt ervoor dat veel oudere stedelijke appartementen een lagere maximumhuur krijgen.

Echter, een minder bekend gevolg van de wet is dat de maximumhuur van veel sociale huurwoningen in de particuliere sector juist omhoog kan gaan, zo merkt de hoofdstedelijke nieuwssite Nul20 op.

Dit effect is vooral merkbaar in steden zoals Amsterdam, waar de huizenprijzen hoog zijn. De gemeente Amsterdam schat dat het aantal particuliere huurwoningen dat onder de liberalisatiegrens valt, met maar liefst 38% zal dalen, van 66.000 naar 41.000 woningen.

Deze verschuiving komt voort uit een aanpassing in het WWS, waarbij de maximering van de WOZ-waarde (de zogeheten WOZ-cap) pas vanaf 187 punten geldt in plaats van 142 punten. Hierdoor verschuiven veel woningen naar het middensegment.

Door de verandering in het WWS, waarbij de WOZ-cap nu hoger ligt, kunnen sommige sociale huurwoningen meer punten krijgen, en dus een hogere maximale huur.

En er zijn nog andere ‘instinkers’

En, er zijn meer ‘instinkers’ in het nieuwe WWS, schrijft vastgoedadvocaat Huib Hielkema op LinkedIn. In Amsterdam stijgt het aantal gereguleerde particuliere huurwoningen per 1 juli 2024 hierdoor van 66.000 naar 113.000. Dit biedt in theorie weliswaar meer betaalbare huurwoningen, maar de gemeente houdt geen reking met uitponden.

Het lijkt er volgens Hielkema dan ook op dat de gemeente Amsterdam te optimistisch is. Er wordt algemeen verwacht dat het aantal middenhuurwoningen dat de Wet Betaalbare Huur zou moeten opleveren, flink zal tegenvallen.

In plaats van de druk op de woningmarkt te verlichten, zal deze waarschijnlijk verder toenemen.