Wet goed huurderschap nodig? Die is er al!

Huurder in haar appartement

Huurder in haar appartement Foto: CNS

  • Goed huurderschap is al wettelijk vastgelegd, ondanks oproepen voor een aparte wet.
  • Huurders hebben verplichtingen via zowel de wet als de huurovereenkomst, waaronder zelfbewoning, onderhoud en het voorkomen van overlast.
  • Verhuurders moeten zelf handhaven, aangezien gemeenten en de huurcommissie hier geen rol in spelen.

Sinds de invoering van de Wet goed verhuurderschap op 1 juli 2023 ligt de focus op het bestrijden van slecht verhuurderschap. Toch duiken er regelmatig vragen op over het gedrag van huurders. Moeten zij zich niet óók aan regels houden? Het antwoord is simpel: ja.

Goed huurderschap betekent onder andere dat de huurder zijn woning zelf bewoont, geen schade veroorzaakt, geen illegale onderverhuur regelt en geen overlast veroorzaakt.

Vorig jaar keek ook huurrecht advocaat Claudia van Meurs-Janssens van Act Legal nog eens naar de plichten van huurder. Die zijn al lang vastgelegd in artikel 7:213 van het Burgerlijk Wetboek, waarin staat dat een huurder zich als een goed huurder moet gedragen.

Veelvoorkomende problemen met huurders

Een belangrijk aspect is de verplichting tot zelfbewoning. Dit volgt niet direct uit de wet, maar kan wel in de huurovereenkomst staan. In modellen zoals die van de ROZ is dat standaard opgenomen.

Ook schade aan de woning of omgeving valt onder slecht huurderschap. Denk aan verloedering, het opslaan van gevaarlijke stoffen of het verwaarlozen van onderhoud.

Overlast is een veelvoorkomend probleem. Een huurder mag buren geen onrechtmatige hinder bezorgen, maar de overlast moet objectief aantoonbaar zijn. Een enkele klacht van een buur is niet voldoende. Daarnaast vallen strafbare feiten niet automatisch onder slecht huurderschap, maar activiteiten zoals drugsproductie en illegale prostitutie vormen vaak wél een reden voor ontbinding van het huurcontract.

Wat kan een verhuurder doen?

In tegenstelling tot slecht verhuurderschap, waar gemeenten kunnen ingrijpen, ligt de handhaving van goed huurderschap bij de verhuurder zelf. Als een huurder structureel tekortschiet, kan de verhuurder de huurovereenkomst via een bodemprocedure laten ontbinden.

In urgente gevallen, zoals ernstige overlast of criminele activiteiten, kan de verhuurder via een kort geding ontruiming vorderen. Daarnaast kan de verhuurder een boete innen als dat in de huurovereenkomst is vastgelegd en dit rechtsgeldig is.

Goed huurderschap is dus geen loos begrip. Er is weliswaar niet één Wet goed huurderschap, maar de regels bestaan wel al en als verhuurder is het cruciaal om te weten hoe hiermee om te gaan.