Wetswijziging De Jonge moet hospitaverhuur nieuw leven inblazen

Een huissleutel

Een huissleutel Foto: Schluesseldienst / Pixabay

  • Het ministerie van Binnenlandse Zaken werkt aan een wetswijziging om hospitaverhuur te stimuleren.
  • Hospitaverhuur kan helpen bij het verminderen van het woningtekort en biedt extra inkomsten en sociale contacten voor verhuurders.
  • De wetswijziging moet belemmeringen wegnemen zoals hypotheekbeperkingen en ongunstige huurprijsregelingen.

Hospitaverhuur, waarbij een verhuurder een of meerdere kamers in zijn woning verhuurt aan een huurder zonder gemeenschappelijk huishouden, kan een belangrijke bijdrage leveren aan het verminderen van het woningtekort, zo vindt ook demissionair minister Hugo de Jonge nu.

Uit onderzoek blijkt dat een derde van de Nederlandse huishoudens geschikte ruimte heeft en dat acht procent overweegt om hospitaverhuurder te worden. De voordelen zijn onder andere extra inkomsten en meer sociale contacten.

De Jonge werkt nu aan een wetswijziging om dit soort verhuur weer aantrekkelijker te maken. De wetswijziging moet op 1 juli 2024 ingaan.

De Jonge: ‘Het is tijd dat de hospita een comeback maakt’

Minister De Jonge benadrukt het belang van hospitaverhuur voor de woningmarkt. Hij wijst op de vele onbenutte kamers in Nederlandse woningen, zoals slaapkamers van uitgevlogen kinderen of zolderkamers, die kunnen helpen het woningtekort te verminderen.

De minister kondigt een wetswijziging aan om belemmeringen voor hospitaverhuur weg te nemen en start een campagne om hospitaverhuur te promoten.

Een belangrijke belemmering is het gebrek aan toestemming van hypotheekverstrekkers voor verhuur. De voorgenomen wetswijziging moet ervoor zorgen dat hospita’s het huurcontract eenvoudig kunnen beëindigen bij verkoop of overdracht van de woning.

Verder wordt gekeken naar mogelijkheden voor specifieke huurcontracten van bepaalde duur voor hospitaverhuur en aanpassingen in het Besluit huurprijzen woonruimte om hospitaverhuur aantrekkelijker te maken.

Met deze aanpassingen en de promotiecampagne hoopt de overheid hospitaverhuur nieuw leven in te blazen en zo een bijdrage te leveren aan het verminderen van het woningtekort.