Wonen in vakantiehuisje straks toegestaan: recreatief vastgoed weer aantrekkelijk als belegging?

Vakantiewoningen

Vakantiewoningen Foto: CNS

  • Vakantiehuisjes mogen onder voorwaarden permanent bewoond worden, dankzij nieuwe kabinetsregels.
  • Dit maakt recreatief vastgoed opnieuw interessant voor beleggers door potentieel aantrekkelijk rendement.
  • Strengere voorwaarden en controle blijven echter cruciaal, met invloed op de legalisatie en waardestijging.

Het kabinet versoepelt de regels voor wonen in recreatiewoningen. Bewoners die al vóór 16 mei 2024 permanent in hun vakantiehuis woonden, kunnen onder voorwaarden blijven. Daarover schrijft het AD.

Dit biedt kansen voor beleggers: de koopsom van recreatiewoningen is vaak lager, terwijl huurinkomsten vergelijkbaar zijn met reguliere woningen.

Voorwaarden en beperkingen

Toch zijn er duidelijke mitsen en maren. Alleen woningen die op tijd bewoond waren en voldoen aan bouwkundige eisen komen in aanmerking.

Gemeenten zijn daarnaast terughoudend in het legaliseren van parken, vooral waar een toeristische functie behouden moet blijven. Lokale weerstand kan het rendement dus beïnvloeden.

Voor beleggers blijft de bottleneck: op 16 mei 2024 moest de woning al bewoond zijn. Dat is natuurlijk een probleem. Misschien is het dan wél interessant om woningen te kopen die op dat moment bewoond waren.

Zo kun je dan toch een aantrekkelijk rendement maken. De huur kan wellicht zelfs gelijk zijn aan gewone woning, maar de koopsom komt voorlopig misschien nog lager uit.

Al met al een hoop beperkingen, maar dan blijven kansen voor de belegger die de juiste parels weet te vinden.

Goed onderzoek blijft essentieel: regelgeving varieert sterk per gemeente, en strengere controles op criminaliteit en kwaliteit kunnen extra kosten met zich meebrengen.

Met ongeveer 60.000 geregistreerde permanente bewoners en een veelvoud aan ongeregistreerden kan deze sector een serieuze impact hebben op de woningmarkt.

Sommige woningen hierdoor in korte tijd 300 procent meer waard geworden

In gemeenten zoals Harderwijk en Ermelo is de transformatie van vakantieparken naar woonwijken al in gang gezet. Dit zorgt voor waardestijgingen: volgens rapporten zijn sommige woningen hierdoor in korte tijd 300 procent meer waard geworden.

Toch is het omvormen van vakantieparken tot woonwijken niet onomstreden. Veel gemeenten zijn terughoudend omdat zij de toeristische functie van deze terreinen willen behouden.

VVD-Kamerlid Peter de Groot benadrukt dat het niet de bedoeling is om alle vakantieparken vrij te geven voor permanente bewoning. Het beleid richt zich uitsluitend op parken zonder recreatieve voorzieningen, waar toerisme geen rol meer speelt.