- De regulering van de middenhuur laat ruimte voor nieuwbouw, maar met strenge groottebeperkingen, wat institutionele beleggers belemmert.
- Buiten de Randstad is de bouw van rendabele huurwoningen bijna onmogelijk zonder significante overheidsinvesteringen.
- Kritiek op de voorgestelde middenhuurregeling wijst op een mogelijk negatief effect op de beschikbaarheid van betaalbare huurwoningen.
Het voornemen van het demissionaire kabinet om de middenhuur te reguleren stuit op praktische en financiële obstakels. Dit blijkt uit recente uitspraken van deskundigen tijdens een bijeenkomst georganiseerd door woningverhuurder Greystar, dat schrijft de Telegraaf.
Ondanks de goede intenties, waarschuwt oud-directeur Coen Teulings van het Centraal Planbureau dat de regeling institutionele beleggers voor significante uitdagingen stelt, vooral buiten de Randstad.
Teulings benadrukt dat een middeldure woning onder de nieuwe regeling maximaal 45 vierkante meter groot kan worden om financieel haalbaar te zijn.
Dit vraagt om creatieve ontwerpstrategieën om nog steeds volwaardige woningen te bieden binnen de beperkte ruimte. Voor woningen buiten de Randstad, waar de vastgoedwaarden aanzienlijk lager liggen, lijkt de situatie nog somberder. Daar kunnen nieuwbouwprojecten niet rendabel zijn zonder aanzienlijke overheidsinvesteringen.
Middenhuurregling levert al snel tekort op voor de belegger
De beperkingen rond de financiële haalbaarheid van middenhuurwoningen blijken ook uit de cijfers gepresenteerd door Mark Kuijpers van Greystar. Voor een huurwoning van 60 vierkante meter zijn de bouwkosten aanzienlijk, waardoor een maandhuur van €1593 nodig is om een rendementseis van 5,2% te halen.
De middenhuurregeling, inclusief nieuwbouwtoeslag, beperkt de maximale huur echter tot €1235 per maand, wat een aanzienlijk tekort oplevert voor de belegger.
De discussie rondom de regulering van de middenhuur onthult een breder probleem binnen de Nederlandse woningmarkt: de moeilijke balans tussen betaalbaarheid voor huurders en financiële haalbaarheid voor investeerders. Zowel Teulings als Kuijpers pleiten voor maatregelen die de weg vrijmaken voor beleggers om de woningbouw te stimuleren, zoals het verlagen van de overdrachtsbelasting.
Op LinkedIn reageert VVD-Tweede Kamerlid Peter de Groot, “De Telegraaf laat mooi zien met rekenvoorbeelden waarom de ‘wet betaalbare huur’ ironisch genoeg ervoor zorgt dat er geen betaalbare huur meer gebouwd zal worden. Slecht plan, niet doen”.