Woningbouw onder druk door gebrek aan ruimte voor functiemenging

Een bouwvakker

Een bouwvakker Foto: CNS

  • Gemeenten botsen op grenzen van binnenstedelijke verdichting.
  • Focus op alleen woningen werkt averechts zonder voorzieningen.
  • Schuifruimte en maatwerk zijn essentieel voor leefbare – en dus aantrekkelijke – wijken.

De roep om meer woningen klinkt luid, maar binnenstedelijke verdichting stuit steeds vaker op praktische barrières.

Zonder ruimte voor maatschappelijke functies en werkgelegenheid dreigen wijken uit balans te raken. Gemeenten missen vaak de fysieke én financiële ruimte om dit proces goed te sturen, schrijft Binnenlands Bestuur over de bouwopgave.

Hoewel de woningnood groot is, blijkt een eenzijdige focus op bouwen niet voldoende. Functiemenging – het combineren van wonen, werken en voorzieningen – is volgens experts cruciaal om leefbare wijken te creëren. Toch vergt dit andere expertise en schuifruimte die er in veel gemeenten simpelweg niet is.

Juist bij het veel bepleite binnenstedelijk bouwen levert dit problemen op, de ruimte is immers beperkt.

Aantrekkelijke wijken zijn belangrijk voor het leefklimaat, maar daarmee ook voor een gezonde investeringsprikkel; daar willen immers meer mensen wonen en werken.

Gemeenten zoeken naar sturingsinstrumenten

Om ontwikkelaars te bewegen meer dan alleen woningen te realiseren, wordt gezocht naar dwingende kaders zoals minimumpercentages of gebiedspaspoorten.

Succesvolle functiemenging vraagt bovendien om maatwerk, een vroege dialoog en regionaal afgestemde samenwerking. Want wonen kan niet zonder werken, leren en leven in de buurt.