Woningbouw vraagt om herziening grondgebruik in Nederland: kijk ook naar landbouwgrond

Bouw

Bouw Foto: CNS

  • Het nieuwe kabinet wil jaarlijks 100.000 woningen bouwen, maar stuit op gebrek aan bouwlocaties.
  • Om de bouwdoelstellingen te halen, zal herbestemming van agrarische gronden onvermijdelijk zijn.
  • De spanning tussen woningbouw en landbouw neemt toe, wat leidt tot maatschappelijk onbegrip en de noodzaak voor een nieuwe balans in grondgebruik.

De oververhitte Nederlandse woningmarkt vraagt om dringend meer bouwvolume om stabiliteit en betaalbaarheid te waarborgen. Het nieuwe kabinet heeft daarom de ambitie van voormalig minister Hugo de Jonge overgenomen om jaarlijks 100.000 woningen te bouwen.

Dit streven is echter moeilijk te realiseren door het gebrek aan geschikte locaties voor grootschalige woningbouw. Hoewel het plan is om de bouwlocaties te verspreiden over heel Nederland, botsen deze vaak met kwetsbare natuur- en cultuurgebieden.

Gebruik daarom landbouwgrond vaker voor woningen, zo pleit Joris Winters, sector leader property & investment bij Arcadis Nederland, in het Financieele Dagblad.

Herbestemming van agrarische gronden

Door ruimtegebrek binnen stedelijke gebieden zal de focus na 2030 verschuiven naar agrarische gronden voor woningbouw.

Vooral grasland dat momenteel gebruikt wordt voor intensieve veehouderij, zal op grote schaal herbestemd moeten worden, denkt Winters.

Dit kan bijdragen aan de vermindering van milieu-impact en biedt ruimte voor nieuwe woningen. De agrarische sector, die 54% van het landoppervlak in gebruik heeft en slechts 1,5% bijdraagt aan het BBP, staat steeds meer onder druk om plaats te maken voor andere functies.

De noodzaak van een nieuwe balans

De spanningen tussen woningbouw en landbouw zullen toenemen, vooral nu het maatschappelijk draagvlak voor de agrarische sector afneemt. In een dichtbevolkt land met een groot woningtekort is het onhoudbaar dat agrarisch gebied veel groter blijft dan het EU-gemiddelde.

Een herziening van grondgebruik is daarom noodzakelijk. Naast woningbouw is er ook potentieel voor natuur-inclusieve woongebieden en de teelt van biobased bouwmaterialen.

De opdracht voor het nieuwe kabinet voor Winters duidelijk: kies voor een duurzame en evenwichtige verdeling van de schaarse ruimte in Nederland.