- Woningcorporaties willen de huurstijging blijven koppelen aan loongroei en wijzen een voorstel van de Woonbond af om dit los te koppelen.
- De gemiddelde huurstijging van 5,4% is de grootste in 30 jaar, mede door gestegen bouwkosten en verduurzamingsuitdagingen.
- Corporaties benadrukken de noodzaak van lange termijn-zekerheid om investeringen in nieuwe woningen en verduurzaming te kunnen waarborgen.
Woningcorporaties staan niet achter het idee van de Woonbond om de jaarlijkse huurstijgingen los te koppelen van de loongroei. Dat lezen we bij ‘Geld of je Leven’ van de EO.
Ondanks de zorgen van huurders over de forse huurstijgingen in 2024, die gemiddeld 5,4% bedragen en daarmee de grootste stijging in 30 jaar zijn, benadrukken corporaties de noodzaak van voorspelbaarheid en lange termijn-zekerheid. Martin van Rijn, voorzitter van woningcorporatiekoepel Aedes, stelt dat corporaties moeten weten waar ze financieel aan toe zijn om betaalbare woningen te blijven bouwen en onderhouden.
Van Rijn geeft aan dat een jaarlijkse wijziging in het systeem niet werkbaar is voor corporaties: “We hebben vorig jaar met de Woonbond afgesproken om de loongroei te volgen. Als je elk jaar een ander systeem volgt, wordt het echt niet beter.”
Oplopende kosten als drijvende factor
De stijgende kosten voor bouwmaterialen en verduurzaming zijn volgens Van Rijn een belangrijke reden voor de huurstijgingen. Woningcorporaties hebben te maken met een steeds complexere financiële situatie, waarbij zij niet alleen verantwoordelijk zijn voor nieuwbouw, maar ook voor het verduurzamen van hun woningvoorraad.
Deze investeringen zijn noodzakelijk om de woonlasten voor huurders op lange termijn betaalbaar te houden en om te voldoen aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de overheid.
De Woonbond maakt zich zorgen dat huurders de komende jaren steeds verder in de knel komen als de huren blijven stijgen. Zij pleiten ervoor om, net zoals in de vrije sector, de huurstijging ook te kunnen koppelen aan inflatie, vooral als die lager is dan de loongroei.