Woningcrisis in metropoolregio Amsterdam: dure woningen domineren

Amsterdam

Amsterdam Foto: Swaasfotografie / Pixabay

  • Meer dan de helft van de woningen in de Metropoolregio Amsterdam bestaat uit dure huur- en koopwoningen, waardoor betaalbare huisvesting voor lage en middeninkomens schaars is.
  • De stijgende huizenprijzen en het groeiende aandeel dure huurwoningen dwingen jongere woningzoekenden naar de particuliere huursector.
  • Het aandeel betaalbare woningen voor lage en middeninkomens blijft achter bij de vraag, ondanks nieuwbouwinspanningen.

Voor het eerst bestaat meer dan de helft van de woningvoorraad in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) uit dure huur- en koopwoningen, zo blijkt uit het tweejaarlijkse onderzoek Wonen in de Metropoolregio Amsterdam 2023 (WiMRA), waar Nul20 over schrijft.

Dit gebied, dat zich uitstrekt van Velsen tot Lelystad, ziet steeds minder betaalbare opties voor mensen met lage en middeninkomens.

De prijzen van koopwoningen zijn fors gestegen en het aandeel dure huurwoningen van particuliere verhuurders is toegenomen, waardoor veel jongere woningzoekenden aangewezen zijn op deze dure huursector.

Onvoldoende betaalbare woningen

In de MRA vormen lage inkomens 40% van de huishoudens, maar slechts 36% van de woningvoorraad is voor hen betaalbaar.

Dit verschil is toegenomen ten opzichte van het vorige WiMRA-onderzoek. De betaalbare woningvoorraad voor middeninkomens schiet ook tekort, met slechts 18% van de woningen beschikbaar voor deze groep.

Vooral het middeldure segment is flink gekrompen, van 19% naar 10%, terwijl juist in het dure huursegment het meeste aanbod te vinden is. De gemiddelde aanvangshuur in de MRA steeg vorig jaar naar 1.534 euro.

Woningcrisis in de Metropoolregio Amsterdam blijft aanhouden

Het aanbod van betaalbare woningen in de MRA komt steeds verder onder druk te staan. Sociale koopwoningen met een WOZ-waarde onder 188.000 euro zijn vrijwel verdwenen.

In 2023 heeft 28% van alle koopwoningen een WOZ-waarde van 438.000 euro of meer, een stijging van 17% ten opzichte van 2021. De middeldure huurvoorraad bleef gelijk op 7%, net als het aandeel sociale huurwoningen van corporaties op 30%.

De woningcrisis in de Metropoolregio Amsterdam blijft aanhouden, met een steeds groter tekort aan betaalbare woningen voor lage en middeninkomens.

De huidige trends laten zien dat de regio zich ontwikkelt naar een plek waar dure huur- en koopwoningen domineren, wat vooral jongere woningzoekenden treft. Grootschalige en gerichte maatregelen zijn nodig om deze trend te keren en een meer inclusieve woningmarkt te creƫren.