Woningmarkt in stroomversnelling – prijs plust 7,2% in één kwartaal

Transactieprijs ontwikkeling

Transactieprijs ontwikkeling Foto: NVM / Brainbay

  • De huizenprijzen stegen met 7,2% in één kwartaal.
  • Transacties en overbiedingen nemen aanzienlijk toe.
  • Nieuwbouwmarkt laat herstel zien, maar blijft onvoldoende.

De Nederlandse huizenmarkt kende in het tweede kwartaal van 2024 een opmerkelijke opleving. Volgens recente cijfers van de NVM, ondersteund door analyses van dochteronderneming brainbay, kochten meer kopers sneller een woning tegen aanzienlijk hogere prijzen.

NVM-makelaars verkochten in dit kwartaal ruim 35.000 bestaande koopwoningen, een stijging van 3% vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2023 en 18% meer dan in het eerste kwartaal van 2024.

De mediane verkoopprijs van een bestaande woning steeg met 7,2% ten opzichte van het vorige kwartaal, tot €468.000. Dit is de grootste kwartaalstijging in 29 jaar. Vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder steeg de prijs met maar liefst 13,6%. In dit kwartaal werden twee op de drie woningen boven de vraagprijs verkocht, een toename ten opzichte van 56% in het vorige kwartaal en 39% een jaar eerder.

Nieuwbouwmarkt herstelt langzaam

De nieuwbouwmarkt liet ook positieve signalen zien. NVM-makelaars verkochten ruim 7.300 nieuwbouwwoningen in het tweede kwartaal van 2024, wat een lichte toename van 1% betekent ten opzichte van het voorgaande kwartaal en een indrukwekkende stijging van 70% ten opzichte van een jaar eerder. De mediane verkoopprijs van een nieuwbouwwoning daalde echter licht met 1,2% naar €475.000.

Het aanbod van nieuwbouwwoningen steeg dit kwartaal tot ongeveer 15.200 woningen, een toename van 11% ten opzichte van het vorige kwartaal.

Lana Gerssen, voorzitter van NVM Wonen, benadrukt het belang van deze groei, maar wijst erop dat dit nog steeds onvoldoende is om aan de toenemende vraag te voldoen.

“We hebben meer woningen én de juiste woningen nodig op de juiste locatie,” aldus Gerssen.

Uitponden en huurmarkt

Een ander opvallend fenomeen in de woningmarkt is de toename van uitpondingen. Uit onderzoek van brainbay blijkt dat 25% van de uitgeponde woningen in het middenhuursegment valt, met huren onder de €1.160 per maand.

De toename van uitpondingen wordt voornamelijk toegeschreven aan maatregelen zoals de Wet Betaalbare Huur en het verbod op tijdelijke huurcontracten. Lana Gerssen benadrukt dat deze trend weinig bijdraagt aan de koopwoningmarkt en juist nadelig is voor huurders met een midden- of lager inkomen.

Elise Aitink

Esther is een van de founders van de Vastgoedfabriek. Onder dit label vallen de volgende bedrijven: Max Rental, Fortus Vastgoedfondsen en Cube Investment. Met deze bedrijven beheert ze ruim 1100 woningen in de regio Rotterdam en Den Haag, bezit ze 116 eenheden die allemaal zelf her-ontwikkeld zijn en faciliteert ze vastgoedfondsen voor investeerders die liever indirect in vastgoed investeren. Ook host ze een succesvolle podcast met ruim 200.000 unieke downloads.