- Beleggers in huurwoningen ervaren steeds meer fiscale druk, met hogere belastingtarieven en weinig rendement.
- Streng beleid ontmoedigt particuliere verhuurders en duwt hen richting verkoop van hun woningen.
- Alternatieve investeringsstrategieën worden aanbevolen, terwijl de overheid volgens experts de problemen negeert.
Veel particuliere verhuurders worstelen met de belastingdruk in box 3. Luc van Dijk, fiscalist en partner bij RechtStaete Vastgoedadvocaten en Belastingadviseurs, stelt in een column voor Overwaarde uit dat het ministerie van Financiën zich best bewust moet zijn van de beperkte winstgevendheid van woningverhuur.
“Ze hebben de pest aan ‘huisjesmelkers’, het liefst zien ze de particuliere verhuur van woningen verdwijnen,” stelt Van Dijk.
De situatie wordt verergerd door recente aanpassingen in het belastingbeleid. Het forfaitair rendement wordt verhoogd, en ondanks uitspraken van de Hoge Raad over het belasten van werkelijke rendementen, wordt ook de niet-gerealiseerde waardestijging meegerekend. Hierdoor blijven de fiscale lasten stijgen.
Alternatieven voor beleggers
Volgens Van Dijk is verkoop van huurwoningen vaak de meest logische keuze voor verhuurders. “Ik zou de trend willen volgen en woningen in de middenhuur bij vertrek van de huurder verkopen. De markt hiervoor is momenteel uitstekend,” benadrukt hij.
Beleggers kunnen de opbrengst gebruiken om te investeren in andere rendabele opties, zoals de vrije huursector, studentenwoningen, of zelfs alternatieve activa zoals goud en Bitcoin.
Het overhevelen van vastgoed naar een eigen B.V. kan een optie zijn, maar de hoge overdrachtsbelasting vormt een obstakel. Bovendien kijkt de fiscus met argusogen naar dergelijke constructies, hoewel snelle veranderingen op dat gebied niet te verwachten zijn.
Woontop en overheidsbeleid
De recent georganiseerde woontop, geleid door minister Mona Keijzer, wordt door Van Dijk kritisch beoordeeld. Hij noemt het een actie “voor de bühne”, zonder duidelijke afspraken over wie de rekening betaalt.
Terwijl de overheid inzet op betaalbare middenhuur, blijft het onduidelijk hoe het tekort aan woningen daadwerkelijk wordt aangepakt.
Van Dijk pleit voor meer stimulering van woningbouw en beleggingen in huurwoningen, bijvoorbeeld door het verlagen van overdrachtsbelasting en een realistischer box 3-stelsel. Toch is hij somber over de toekomst: “Als zelfs een rechts kabinet vermogende particulieren maximaal uitmelkt, dan stemt ook dit vooruitzicht bepaald niet vrolijk.”
De huidige fiscale druk maakt particuliere woningverhuur immers steeds minder aantrekkelijk. Terwijl de overheid zich richt op het versterken van de middenhuur, lijken de maatregelen eerder beleggers weg te jagen.
Voor verhuurders is het essentieel om rationele keuzes te maken en alternatieven te overwegen, terwijl beleidsmakers volgens experts beter moeten nadenken over de gevolgen van hun plannen.