- De Woonbond pleit voor een aanpassing van de box 3-belasting voor particuliere verhuurders.
- In de brief aan de Tweede Kamer wordt erkend dat beleggers rendement moeten maken, maar tegelijkertijd stevig uitgehaald naar woekerhuren en huisjesmelkers.
- De Woonbond wil dat de belasting wordt gebaseerd op daadwerkelijke huurinkomsten in plaats van een fictief rendement.
De Woonbond heeft vorige week een brief gestuurd aan de Tweede Kamer met een oproep om de belastingdruk voor particuliere verhuurders te herzien.
De aanleiding is de belasting op vermogen in box 3, die volgens de Woonbond leidt tot hogere huren omdat beleggers hun kosten doorberekenen.
De bond stelde, in de aanloop naar het debat over box 3, dat particuliere verhuurders een redelijk rendement moeten kunnen maken en pleit ervoor de belasting te heffen op basis van werkelijke huurinkomsten in plaats van een fictief rendement. Dit zou ervoor zorgen dat de kosten eerlijker worden verdeeld en huurders niet de dupe worden van een belastingstelsel dat investeerders afschrikt.
Dubbele boodschap in de brief
Opvallend aan de brief is de tweezijdige toon. Enerzijds wordt erkend dat particuliere verhuurders een legitieme rol spelen in de woningmarkt en dat zij ook een eerlijk rendement moeten kunnen behalen. Anderzijds bevat de brief stevige retoriek over ‘woekerhuren’ en ‘huisjesmelkers’, termen die weinig ruimte laten voor nuance.
De Woonbond lijkt hiermee een evenwicht te zoeken tussen het erkennen van de rol van particuliere beleggers en het tegelijkertijd verdedigen van hun achterban: huurders. Dit leidt tot een enigszins tegenstrijdige boodschap.
“Wat een merkwaardige brief. Het was duidelijk een worsteling van Zeno om ‘pandjesbazen’ en hun ‘woekerhuren’ te veroordelen en tegelijk aan te dringen op belastingverlaging voor hen”, stelt Vastgoed Insider oprichter Christiaan Crouwers. “Feiten, fictie en populistische stellingname lopen door elkaar heen”.
Niettemin, toch een onverwachte steun in de rug?
Wat betekent dit voor particuliere verhuurders?
Als de overheid eventueel later toch nog de suggesties van de Woonbond overneemt, kan dit leiden tot een eerlijkere belastingdruk voor verhuurders met realistische rendementen. Voor beleggers die met grote winstmarges werken, zou dit echter weinig verschil maken.
Toch laat de brief vooral zien hoe gespannen de discussie rond particuliere verhuur blijft.
Beleggers zijn nodig voor de woningmarkt, maar worden tegelijkertijd geportretteerd als een probleem. Het is nu aan de politiek om een balans te vinden tussen bescherming van huurders en het behouden van investeerders in de sector.