Woonrapport: meer huurwoningen uit vrije sector worden koopwoning – particuliere beleggers verkopen vrijgekomen huurwoningen

Foto: CNS

  • In het afgelopen kwartaal steeg het aandeel van de vrije sector huurwoningen op de verkoopmarkt van 4 naar 7 procent, zo blijkt uit een rapport van woonplatform Pararius.
  • Het woonplatform verneemt uit de markt dat meer en meer particuliere beleggers besluiten om hun vrijgekomen huurwoning niet opnieuw te verhuren
  • Het aantal reacties op huurwoningen daalde met 13 procent ten opzichte van vorig jaar, maar verdubbelde vergeleken met 2021.

In het afgelopen kwartaal kwam 7 procent van de te koop aangeboden woningen uit de vrije sector huurmarkt. Dat een toename van 4 procent naar 7 procent binnen een jaar, zo ziet woningplatform Pararius.

Het aanbod van vrije sector huurwoningen voor nieuwe huurders daalde met 31,7 procent, terwijl de vraag naar deze woningen blijft toenemen.

Directeur van Pararius, Jasper de Groot zegt hier over: “Lange tijd kwam standaard zo’n 3 tot 4 procent van de te koop aangeboden woningen uit de vrije sector huurmarkt, maar sinds het vierde kwartaal van 2022 neemt dit percentage sterk toe. We vernemen uit de markt al geruime tijd dat meer en meer particuliere beleggers besluiten om hun vrijgekomen huurwoning niet opnieuw te verhuren maar te verkopen”.

bron: Bron: Pararius, Realstats

De huurwoningen worden verkocht aan particuliere eigenaar-bewoners, wat het aanbod in de vrije sector – dat al zo gering was – nog verder verkleint.

Huurprijs stijgt in grote steden harder dan gemiddeld

Gemiddeld ontving een huurwoning in het derde kwartaal van 2023 ongeveer 26 reacties van woningzoekenden, zowel via e-mail als telefoon. Dit is 13 procent minder dan in hetzelfde kwartaal van 2022, maar een verdubbeling vergeleken met 2021.

De gemiddelde huurprijs per vierkante meter in de vrije sector steeg in het derde kwartaal van 2023 met 5,2 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. In de vier van de vijf grootste steden van Nederland was deze prijsstijging aanzienlijk hoger dan het landelijk gemiddelde.

“Met name in de grote steden neemt de druk op beschikbare vrije sector huurwoningen toe. In combinatie met het afnemende huuraanbod en de stijgende huurprijzen is dit een zorgelijke ontwikkeling”, stelt De Groot.

In het derde kwartaal van dit jaar is de gemiddelde huurprijs per vierkante meter van vrije sector huurwoningen in elke Nederlandse provincie gestegen. Noord-Holland blijft de enige provincie met een gemiddelde prijs boven de €20 per vierkante meter, met nieuwe huurders die €23,31 betalen, een toename van 6,3 procent ten opzichte van vorig jaar. In Utrecht en Zuid-Holland, onderdeel van de Randstad, stegen de prijzen respectievelijk met 3,2 procent en 6,4 procent, waarbij de huurprijzen respectievelijk €18,36 en €18,20 bedragen.

In de noordelijke provincies liggen de huurprijzen onder het landelijk gemiddelde van €17,77. In Drenthe betaalden nieuwe huurders 15,7 procent meer dan vorig jaar, met een gemiddelde prijs van €12,74 per vierkante meter. In Flevoland was er een stijging van 4 procent, met een gemiddelde prijs van €16,49. De prijzen in Friesland en Groningen stegen met respectievelijk 8,5 procent en 7,4 procent, naar €12,05 en €16,58 per vierkante meter.