Zo staat de investeringsmarkt voor huurwoningen er nu voor in 2024

Index prijzen

Index prijzen Foto: Achmea Real Estate

  • Investeringsvolume blijft laag, vergelijkbaar met het eerste kwartaal van 2023.
  • Prime aanvangsrendementen (Amsterdam) blijven stabiel na acht kwartalen van stijgingen.
  • De huurmarkt blijft goed presteren door de grote krapte, wat betekent dat stabiele huurgroei mogelijk blijft en het risico op leegstand laag is.

De activiteit op de Nederlandse investeringsmarkt voor huurwoningen bleef in het eerste kwartaal van 2024 op een laag niveau. Dat blijkt uit de Achmea Real Estate Investment Update.

Volgens voorlopige cijfers van RCA bedroeg het investeringsvolume ongeveer €500 miljoen. Dit is vergelijkbaar met de €650 miljoen in dezelfde periode in 2023, hoewel dit volume waarschijnlijk nog zal toenemen door na-rapportages.

Opvallend was de toegenomen activiteit van institutionele en buitenlandse beleggers in het eerste kwartaal van 2024, terwijl in 2023 voornamelijk particuliere investeerders aankopen deden, vaak met een privatiseringsstrategie.

Tekenen van stabilisatie

Keken we eerder naar een aantal vooruitzichten uit de Investment Update, nu kijken we naar hoe we er eigenlijk voor staan.

De prime aanvangsrendementen bleven stabiel in het eerste kwartaal van 2024, wat een einde maakt aan acht kwartalen van stijgingen.

Sinds begin 2022 zijn de prime aanvangsrendementen met ongeveer 150 basispunten gestegen, wat aanzienlijke druk heeft gezet op de waarderingen van residentieel vastgoed. Met stabiele aanvangsrendementen en de verwachting dat de rentetarieven niet verder zullen stijgen, lijkt er sprake van een voorzichtige bodemvorming in de markt. Bovendien wordt er meer duidelijkheid verwacht over huurregulering, wat de onzekerheid voor investeerders zal wegnemen.

De gemiddelde aanvangsrendementen van huurwoningen in bezit van institutionele beleggers stegen nog licht in het vierde kwartaal van 2023, maar stabilisatie lijkt waarschijnlijk.

Index prijzen
Index prijzen koop en huur, bron: Achmea Real Estate

Verdere verwachtingen voor 2024

Het tekort aan huurwoningen blijft bestaan, met een financiële leegstand van slechts 1,2 procent in het vierde kwartaal van 2023. Hierdoor blijft de interesse in huurwoningen hoog, wat ook blijkt uit de vele aanvragen voor nieuwbouwcomplexen.

Door de lage leegstand stegen de markthuren met 5,8 procent ten opzichte van een jaar eerder, een stijging die sinds het begin van de MSCI-kwartaalindex in 2008 niet eerder is voorgekomen.

Voor de rest van 2024 wordt verdere stabilisatie op de investeringsmarkt verwacht.

De huurmarkt blijft goed presteren door de grote krapte, wat betekent dat stabiele huurgroei mogelijk blijft en het risico op leegstand laag is.

Toenemende investeerdersinteresse gecombineerd met tegenvallende nieuwbouwproductie zal de schaarste aan huurwoningen verder vergroten.