- Corporaties draaien verlies op sociale huur en middenhuur door hoge kosten en lage maximale huren.
- Zonder financiële steun van de overheid kunnen corporaties nauwelijks nieuwe woningen bouwen, zo zien zij.
- Lagere grondprijzen en aanpassing van Europese regels zijn cruciaal om middenhuur haalbaar te maken.
Woningcorporaties zoals Ymere, Nederlands grootste, staan voor een enorme uitdaging. Hoewel de focus ligt op verduurzaming en onderhoud, is de ambitie om woningen toe te voegen beperkt door structurele verliezen op sociale huur en middenhuur. Dat blijkt uit een interview met Ymere-topman Erik Gerritsen in De Telegraaf.
De maximale huurinkomsten dekken de kosten niet, terwijl corporaties onder commerciële voorwaarden moeten lenen voor nieuwbouw in het middensegment.
Ymere geeft aan dat de druk toeneemt door strenge regels rondom grondprijzen en verhuurdersheffingen, gecombineerd met hoge bouwkosten. Waar grond voor sociale woningbouw soms tegen lagere prijzen wordt aangeboden, geldt dat niet voor middenhuur. Hierdoor blijft deze cruciale sector onderontwikkeld.
Politieke steun onmisbaar
De sleutel tot succes voor middenhuur ligt bij politieke en financiële steun. Volgens Gerritsen is structurele financiering vergelijkbaar met sociale woningbouw essentieel.
In Amsterdam heeft de corporatie samen met een investeerder wel rendabele projecten gerealiseerd, maar dat is grotendeels te danken aan waardestijgingen van vastgoed in de hoofdstad. Voor grootschalige opschaling zijn echter structurele maatregelen nodig.
Een belangrijk obstakel is de beperking op het doorberekenen van verduurzamingskosten aan huurders.
Dit belemmert corporaties in het financieren van nieuwe projecten. Tegelijkertijd blijven regels rondom middenhuur en grondprijzen onveranderd, waardoor ook gemeenten onvoldoende kunnen bijdragen aan een oplossing.
Europa en investeringsklimaat
Europese regelgeving rondom staatssteun speelt een grote rol. Middenhuur wordt niet geborgd zoals sociale woningbouw, waardoor corporaties concurreren op commerciële voorwaarden.
Aanpassing van deze regels kan het verschil maken. Bovendien zou de afschaffing van belastingen zoals de vennootschapsbelasting woningcorporaties meer financiële ruimte geven.
“Als de politiek verwacht dat we massaal middenhuur gaan doen, dan graag geborgd zoals bij sociale woningen. Dat kan alleen na een aanpassing van de Europese regels”, zegt Gerritsen.
Zonder dergelijke hervormingen blijft de ambitie om de woningmarkt te voorzien van meer middenhuur een ‘druppel op de gloeiende plaat’.
Alleen met structurele investeringen, lagere grondprijzen en aangepaste regelgeving kunnen corporaties deze huizenbouw opschalen en de woningmarkt duurzaam versterken.