Zuid-Holland buigt in woningbouwconflict met minister De Jonge

Kop van Zuid in Rotterdam

Kop van Zuid in Rotterdam Foto: Maarten Scheer / Unsplash

  • Zuid-Holland stemt in met een herziening van diverse woningbouwmaatregelen om de bouw van nieuwe woningen te versnellen, na druk van minister Hugo de Jonge.
  • De provincie belooft tot 2030 bijna 248.000 nieuwe woningen te bouwen, meer dan eerder gepland, door projecten naar voren te halen en nieuwe kansrijke plannen te ontwikkelen.
  • Zuid-Holland verlaagt de doelstelling voor sociale huur in nieuwbouwprojecten van veertig procent naar de landelijke dertig procent, in lijn met de wens van de minister.

Na maanden van spanning tussen demissionair minister Hugo de Jonge en de provincie Zuid-Holland over het woningbouwbeleid, lijkt er een doorbraak te zijn bereikt.

Zuid-Holland heeft besloten om diverse maatregelen die de woningbouw belemmeren te herzien, waarmee ze tegemoetkomen aan de eisen van De Jonge, dat schrijft Architectenweb.

De minister had eerder gedreigd met juridische stappen om de regie over het woningbouwdossier over te nemen, ontevreden over het trage tempo van woningbouw in de meest bevolkte provincie van Nederland.

In reactie hierop heeft Zuid-Holland aangekondigd de bouw van bijna 248.000 woningen te versnellen, waarbij sommige projecten die gepland stonden voor 2031 en 2032 naar voren worden gehaald.

Zuid-Holland wil dat er nog 12.000 extra woningen worden gebouwd, bovenop de bestaande afspraken, schrijft de provincie zelf.

Aanpassing van sociale huurbeleid Zuid-Holland

Een significante wijziging is het aanpassen van het sociale huurbeleid.

De provincie stapt af van het eigen streven om veertig procent van de nieuwbouw te bestemmen voor sociale huur en schaalt dit terug naar de landelijke norm van dertig procent. Dit besluit komt na het inzicht dat hoewel meer dan de helft van de Zuid-Hollandse huishoudens in aanmerking komt voor sociale huur, het aanbod ver achterblijft bij de vraag.

Ook op het gebied van betaalbare koopwoningen toont Zuid-Holland bereidheid tot compromis. De provincie heeft ingestemd met het verhogen van de prijsgrens voor wat als een betaalbare woning wordt beschouwd van 355.000 euro naar 390.000 euro, overeenkomstig met de landelijke standaard.